Na hlavný obsah

Oproti vlaňajšku navštívilo v júli slovenské hotely viac hostí

Stúpol počet zahraničných turistov.

Oproti vlaňajšku navštívilo v júli slovenské hotely viac hostí
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počet hostí v ubytovacích zariadeniach na Slovensku v júli medziročne vzrástol o 4,1 %, navštívilo ich 609 000 ľudí. V porovnaní s predcovidovým obdobím (júl 2019) však stále chýbalo zhruba 100 000 hostí. V pondelok (12. 9.) o tom informoval Štatistický úrad SR.

Návštevnosť tvorili najmä domáci turisti. V hoteloch či penziónoch sa ich ubytovalo sa 391 000. Oproti vlaňajšku, keď Slováci pre pandemické opatrenia trávili dovolenky najmä na Slovensku, však ide o 20-percentný pokles.

Najväčší pokles domácich hostí zaznamenali v Žilinskom a Prešovskom kraji (28 %), no i tak tam spomedzi krajov zavítalo najviac ľudí. Medziročne ich počet narástol len v Bratislavskom kraji.

graf
Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu SR.Foto: Štatistický úrad SR

Uvoľňovanie opatrení však prispelo aj k rastu počtu zahraničných turistov. V júli využilo ubytovacie služby na Slovensku 218 000 zahraničných hostí, čo je najviac od začiatku pandémie. Návštevnosť medziročne vzrástla dvojnásobne.

Najviac cudzincov navštívilo Bratislavský (81 000), Žilinský (42 000) a Prešovský kraj (35 000). Najmenej ich bolo v Trenčianskom kraji.

Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka využilo ubytovacie služby na Slovensku 2,5 milióna hostí. Z toho 807 000 návštevníkov tvorili cudzinci. Stále však ide o tretinový pokles oproti číslam spred pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko