Na hlavný obsah

Osem vnúčat držalo stráž pri rakve kráľovnej Alžbety II.

Boli medzi nimi aj princovia William a Harry.

Osem vnúčat držalo stráž pri rakve kráľovnej Alžbety II.
Vnúčatá kráľovnej Alžbety II. stoja okolo jej rakvy. Foto: ČTK/AP

Osem vnúčat britskej kráľovnej Alžbety II. držalo v sobotu (17. 9.) večer stráž pri rakve zosnulej panovníčky, vystavenej na verejnú úctu v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Informuje o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

Synovia kráľa Karola III. – princovia William a Harry, dcéry princa Andrewa – princezné Beatrice a Eugenie, deti princeznej Anne – Peter Phillips a Zara Tindallová a deti princa Edwarda – Louise a James – stáli ticho okolo katafalku, na ktorom je rakva uložená.

Obrad sledovali aj ľudia, ktorí prišli vzdať poslednú úctu zosnulej kráľovnej. Na podobnej ceremónii, známej ako vigília princov, sa v piatok (16. 9.) večer zišli pri rakve svojej matky štyri deti Alžbety II. – kráľ Karol III. so svojimi troma súrodencami.

Po stráži trvajúcej asi 15 minút začali do sály znova prúdiť ľudia, ktorí čakajú v dlhom rade celé hodiny, kým sa dostanú k panovníčkinej rakve.

Dvere Westminsterskej sály, najstaršej časti sídla britského parlamentu, zatvoria v pondelok (20. 9.) ráno pred štátnym pohrebom kráľovnej, ktorý sa začne vo Westminsterskom opátstve o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet