Na hlavný obsah

Osemmetrový čln na Novom Zélande narazil do veľryby

Udalosť si vyžiadala obete.

Osemmetrový čln na Novom Zélande narazil do veľryby
Na snímke novozélandská vlajka. Foto: Pixabay

Zrážku člna s veľrybou pri novozélandskom Južnom ostrove v sobotu (10. 9.) neprežili dvaja ľudia a traja sú nezvestní. Uviedla to agentúra AP. Server nzherald.co.nz však uvádza, že mŕtvych je päť ľudí.

Polícia považuje incident za bezprecedentnú a tragickú udalosť. Na člne bolo 11 ľudí a asi osemmetrový čln sa prevrátil po desiatej hodine miestneho času. Zachrániť sa podarilo šesť osôb, podľa polície sa našli aj telá mŕtvych.

Nešťastie, pri ktorom sa čln potopil, sa stalo v sobotu ráno pri meste Kaikoura. Policajt Matt Boyce to označil za tragickú udalosť.

Polícia sa nevyjadrila k informácii, že príčinou ťažkostí člna bola zrážka s veľrybou. Starosta Kaikoury Craig Mackle povedal, že si myslí, že plavidlo narazilo do veľryby.

Na mori podľa neho panovalo veľmi pokojné počasie, voda bola veľmi studená a pri pobreží sa nachádzalo niekoľko vorvaňov.

Čln si prenajala podľa nzherald.co.nz skupina pozorovateľov vtákov, podľa novozélandských médií na ňom boli ľudia z celej krajiny. Mackle ale povedal, že ľudia z člna prišli loviť tresky a kanice. Polícia mŕtvych iba identifikuje a ešte nevie, kto bol prevádzkovateľom plavidla.

Všetci preživších previezli do nemocnice. Menšie zranenia má len jeden z nich. Z nemocnice ich už aj prepustili.

Mackle poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na záchrane, a k otázke, či sa čln preťažil, povedal, že na to nedokáže odpovedať.

Medzi tými, ktorých previezli do nemocnice, bol aj kapitán. Richard Hill, ktorý s ním v minulosti pracoval, povedal, že kapitán vždy kládol dôraz na bezpečnosť a nikdy by neriskoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet