Na hlavný obsah

OSN odsúdila zastrašovanie odporcov vojny na Ukrajine ruskými úradmi

Má ísť o prejav podkopávania základných slobôd.

OSN odsúdila zastrašovanie odporcov vojny na Ukrajine ruskými úradmi
Ukrajinskí vojaci ostreľujú ruské pozície z protilietadlového dela v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pondelok (12. 9.) odsúdil „zastrašovanie“ ľudí v Rusku, ktorí vyjadrujú svoj nesúhlas s vojnou na Ukrajine. OSN v tejto súvislosti upozornila, že ide o prejav podkopávania základných slobôd, informovala agentúra AFP.      

Zastrašovanie, reštriktívne opatrenia a trestanie ľudí vyjadrujúcich odpor voči vojne na Ukrajine narúšajú uplatňovanie základných slobôd zaručených ústavou. A to vrátane práva na slobodu zhromažďovania, prejavu a združovania.

Uviedla to zástupkyňa šéfa OSN pre ľudské práva Nada Al Nashifová v prejave k účastníkom ženevského 51. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva. To potrvá do 7. októbra.

Nezlučiteľné s pluralitou médií?

Vo svojom prejave Al Nashifová odsúdila aj „nátlak na novinárov, blokovanie internetových zdrojov informácií a iné formy cenzúry“ v Rusku. Všetky tieto opatrenia sú podľa nej „nezlučiteľné s pluralitou médií a porušujú právo na prístup k informáciám“.

Predstaviteľka OSN okrem toho adresovala Rusku „naliehavú výzvu“. A to, aby prehodnotilo opatrenia súvisiace s označovaním právnických a fyzických subjektov v Rusku za tzv. zahraničných agentov.

Moskva by tiež podľa nej mala skoncovať s kriminalizáciou nedeklarovaných kontaktov s predstaviteľmi štátov či zahraničných alebo medzinárodných organizácií, ktoré sa momentálne v Rusku považujú za ohrozenie bezpečnosti Ruskej federácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet