Na hlavný obsah

OSN: Somálsko je na pokraji hladomoru

Prepuknúť môže už v októbri.

OSN: Somálsko je na pokraji hladomoru
Povýživené deti v Somálsku. Foto: TASR/AP

Somálsko je na pokraji hladomoru, v oblasti Bay by mohol prepuknúť už v októbri, uviedol v pondelok (5. 9.) Martin Griffiths, šéf Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN. Tisíce ľudí v Somálsku zomierajú v dôsledku rekordného sucha, situáciu ešte zhoršili dôsledky vojny na Ukrajine, píše agentúra AP.

„Hladomor klope na dvere. Dnešok je posledné varovanie. Analýza týkajúca sa dostupnosti potravín a výživy v Somálsku obsahuje konkrétne náznaky, že v dvoch oblastiach regiónu Bay nastane v období od októbra do decembra tohto roka hladomor,“ uviedol podľa agentúry AFP Griffiths.

Griffiths prišiel do hlavného mesta Mogadiša vo štvrtok (1. 9.). V pondelok uviedol, že ho „hlboko šokovala miera bolesti a utrpenia, ktoré prežíva toľko Somálčanov“.

Podľa údajov OSN je v celej krajine postihnutých historickým suchom celkovo 7,8 milióna ľudí, teda takmer polovica populácie, pričom 213 000 ľudí je vážne ohrozených hladomorom. Nedostatok vody a jedla od roku 2021 prinútil milión Somálčanov opustiť svoje domovy.

Somálsko dlhodobo trpí nedostatkom humanitárnej pomoci a situáciu ešte zhoršila ruská invázia na Ukrajinu. Od africkej krajiny sa odklonili darcovia, ktorí sústreďujú svoje príspevky na dianie v Európe, píše AP.

Somálsko pred vojnou dovážalo 90 % pšenice z Ruska a z Ukrajiny. Teraz ho zasiahol nedostatok obilnín spôsobených námornou blokádou aj prudkým nárastom cien potravín.

Mapa Somálska s nadpisom Somálsku hrozí hladomor.
Mapa Somálska s nadpisom Somálsku hrozí hladomor.Foto: TASR/AP

Somálsko postihol hladomor už v rokoch 2011 a 2012. Zomrelo pri ňom 260 000 ľudí, takmer polovica boli deti do päť rokov. Ďalšie veľké sucho Somálsko zažilo v rokoch 2016 a 2017. Svetová meteorologická organizácia pri OSN už na konci augusta uviedla, že pre tento rok čaká rovnako veľmi malý úhrn zrážok, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet