Na hlavný obsah

OSN: V Etiópii dochádza k zločinom proti ľudskosti

Zločinov sa mali dopustiť rôzne strany etiópskeho konfliktu.

OSN: V Etiópii dochádza k zločinom proti ľudskosti
Na fotografii vlajka OSN. Foto: Pixabay

Komisia expertov OSN pre ľudské práva v Etiópii sa domnieva, že počas ozbrojeného konfliktu boli v tejto krajine zrejme spáchané vojnové zločiny i zločiny proti ľudskosti.

Experti súčasne upozornili na to, že nedávne obnovenie konfliktu v etiópskom štáte Tigraj zvyšuje riziko „ďalších zverstiev“.

Uviedla to v pondelok (19. 9.) agentúra AFP, ktorá informovala o prvej správe expertov OSN o Etiópii vypracovanej pre Radu OSN pre ľudské práva.

Odborníci OSN konštatujú, že vojnových zločinov sa od vypuknutia konfliktu v novembri roku 2020 zrejme dopustili rôzne strany etiópskeho konfliktu.

V správe expertov sa tiež píše, že existujú „opodstatnené dôvody domnievať sa, že federálna vláda a vlády spojeneckých regionálnych štátov sa dopustili a naďalej sa dopúšťajú zločinov proti ľudskosti spočívajúcich v prenasledovaní z etnických dôvodov a iných neľudských činov“.

Experti tiež pripomínajú, že federálne úrady už viac ako rok bránia približne šiestim miliónom ľudí v štáte Tigraj v prístupe k základným službám vrátane internetu a bankovníctva a kde v dôsledku prísnych obmedzení prístupu humanitárnej pomoci 90 percent obyvateľstva naliehavo potrebuje pomoc.

Predsedníčka expertnej komisie Kaari Betty Murungiová v mene svojich kolegov okrem toho deklarovala, že etiópska federálna vláda „používa hladomor ako metódu vedenia vojny“. Vyzvala preto vládu v Addis Abebe, aby „okamžite obnovila základné služby a zabezpečila úplný a neobmedzený prístup k humanitárnej pomoci“.

Murungiová sa však obrátila aj na tigrajské sily a žiada ich, aby „zabezpečili, že humanitárne agentúry budú môcť pôsobiť bez prekážok“.

AFP doplnila, že nedávne obnovenie bojov bolo porušením prímeria uzavretého v marci a zmarilo nádeje na vyriešenie vojny. Tá si vyžiadala životy stoviek civilistov a vyvolala na severe Etiópie humanitárnu krízu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet