Na hlavný obsah

Ozbrojené strety na kirgizských hraniciach si vyžiadali už vyše 60 obetí

Krajiny sa vzájomne obviňujú z porušovania prímeria.

Ozbrojené strety na kirgizských hraniciach si vyžiadali už vyše 60 obetí
Vojenský vrtuľník prelieta ponad kirgizsko-tadžickú hranicu. Foto: TASR/AP

Kirgizsko v nedeľu (18. 9.) oznámilo, že počet jeho mŕtvych pri stretoch na kirgizsko-tadžickej hranici sa zvýšil na 36. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na kirgizské ministerstvo zdravotníctva.

Tadžikistan oficiálne čísla nezverejnil, no podľa neoficiálnych zdrojov tento týždeň pri bojoch prišli o život tri desiatky ľudí.

Tadžické a kirgizské sily sa začali ostreľovať v stredu (14. 9.) a za príčinu sú podobne ako v minulosti považované hraničné spory, ktoré sa tiahnu ešte z čias Sovietskeho zväzu. Línia rozdeľujúca obe republiky vtedy v niektorých úsekoch presne nevyznačili a v iných rozdelila etnicky príbuzné skupiny obyvateľov.

V piatok (16. 9.) sa síce Biškek a Dušanbe dohodli na prímerí, no vzápätí sa vzájomne obvinili z jeho opakovaného porušovania. Obe strany nasadili do bojov okrem iného tanky, mínomety, delostrelectvo aj rakety.

Podľa kirgizských úradov okolo 130 ľudí utrpelo zranenia. Na kirgizskej strane evakuovali zhruba 137 000 obyvateľov prihraničných regiónov. Porovnateľné čísla z tadžickej strany nie sú k dispozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet