Na hlavný obsah

Pakistanský súd zrušil obvinenia bývalého premiéra z terorizmu

Obvinili ho aj za vyhrážky polícii i sudkyni.

Pakistanský súd zrušil obvinenia bývalého premiéra z terorizmu
Bývalý pakistanský premiér Imran Chán. Foto: TASR/AP

Pakistanský súd v pondelok (19. 9.) nariadil zrušiť obvinenia z terorizmu, ktorému čelil bývalý premiér Imran Chán. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Chánovho obhajcu.

Obvinenie z terorizmu sa vzťahovalo na augustový prejav, v ktorom sa expremiér vyhrážal policajtom a sudkyni a tvrdil, že jeho blízkeho spolupracovníka po zatknutí mučili. Za to mu hrozilo niekoľkoročné väzenie. Bývalý premiér vinu popiera a tvrdí, že jeho výroky vytrhli z kontextu.

Podľa Chánovho právnika súd v pondelok uviedol, že expremiér neporušil protiteroristický zákon. „Imrana Chána budú teraz súdiť pred bežným súdom,“ dodal právnik.

Bývalého hviezdneho hráča kriketu Chána zvolili v roku 2018 na základe programu kritizujúceho korupciu medzi politickou elitou. O premiérsky úrad prišiel po troch rokoch stagnácie ekonomiky, vysokej inflácie a oslabenia miestnej meny, keď mu parlament v apríli vyslovil nedôveru. Odvtedy organizuje demonštrácie, na ktoré chodí množstvo ľudí.

Organizovaním demonštrácií chce Chán prinútiť vládu, aby vypísala predčasné voľby. Tie riadne sa majú konať na budúci rok v novembri. Vláda pod vedením Šahbáza Šarífa Chánove výzvy na predčasné voľby odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet