Na hlavný obsah

Parlament neschvaľoval zvýšenie platov zdravotníkov

Návrh zákona presunuli na koniec aktuálnej schôdze.

Parlament neschvaľoval zvýšenie platov zdravotníkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci v parlamente mali v zrýchlenom konaní schvaľovať zvýšenie platov zdravotníkov. Návrh zákona bol do poslednej chvíle zaradený v programe. Napokon ho presunuli na koniec aktuálnej schôdze. Lekári medzitým podávajú výpovede.

Ľudia v 25 zdravotníckych profesiách mali definitívne vedieť, o koľko sa od januára zvýšia ich mzdy. Poslanci o veci nakoniec nehlasovali.

„Bola to žiadosť ministerstva zdravotníctva. Večer bude diskutovať poslanecký klub, takže sa na to budeme pýtať. Predpokladám, že si zavoláme aj ministra zdravotníctva,“ hovorí predseda klubu OĽANO Michal Šipoš.

Hlasovanie o vyšších platoch zdravotníkov zastavil návrh poslankyne Moniky Kaveckej (OĽANO), ktorá chce zdravotným sestrám pridať viac ako navrhovaných 200 eur.

„Je treba ešte zrejme rokovať s ministerstvom financií. Pokiaľ to môže mať výsledok, že pôjde viac peňazí do zdravotníctva, myslím si, že sa oplatí počkať,“ tvrdí šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lekári chcú aj napriek avizovanému zvýšeniu platov v piatok (30. 9.) podať výpovede. Podľa šéfa odborárov chce odísť viac ako tisíc lekárov.

„Tento zákon vláda pripravila tak, že lekári povedali, že to odchod nezastaví a sestry povedali, že to sestry do systému nevráti. Čiže vláda musí urobiť niečo, aby ho vylepšila. Keď dajú pozmeňujúci návrh, ktorý bude sestrám vyhovovať, určite ho podporíme,“ doplnil podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko