Na hlavný obsah

Parlament v skrátenom konaní rozhoduje o dvoch dôležitých zákonoch

Ide o vyhlásenie núdzového stavu a zvyšovanie platov zdravotníkov.

Parlament v skrátenom konaní rozhoduje o dvoch dôležitých zákonoch
Na snímke poslanci Národnej rady SR v rokovacej miestnosti počas schôdze parlamentu. Foto: TASR

Parlament v skrátenom konaní rozhoduje o dvoch dôležitých zákonoch. Prvým čítaním už prešiel návrh ministerstva hospodárstva k energiám. Za bolo všetkých 131 prítomných poslancov. Rovnako to bolo aj v prípade zákona rezortu zdravotníctva k platom zdravotníkov. Druhé čítanie však také hladké nebude. Viacerí poslanci plánujú predložiť pozmeňovacie návrhy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Ministrovi hospodárstva Karelovi Hirmanovi prešiel v pléne prvý rezortný návrh, ktorý umožní vyhlásiť núdzový stav súvisiaci s vysokými cenami energií.

Slovenské jadrové a vodné elektrárne budú v prípade jeho spustenia musieť prednostne dodávať elektrickú energiu cez takzvaného agenta, ktorým by malo byť SPP za zastropované ceny. Podľa ministra Slovensku návrh pomôže pripraviť sa na krízovú situáciu.

„Je to správa aj pre energetické firmy a pre trh odberateľov, čo je pripravené v prípade krízy, aby sa na to vedeli pripraviť a tieže neboli šokovaní,“ uviedol.

Poslanec Marián Viskupič z SaS pripomenul, že na tomto návrhu pracoval ešte bývalý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Je to pokračovanie toho, čo bolo pripravené. Považujeme to za správne, respektíve nevyhnutne riešenie, ktoré je v danej situácii potrebné prijať,“ ozrejmil

Návrh podporili aj ďalší opoziční poslanci, ktorí ale zostávajú kritickí. Myslia si totiž, že nie je dostatočný. Hovorí nezaradený poslanec Hlasu-SD Erik Tomáš.

„Je neuveriteľné, že vláda prichádza s plánom B, a nepredstavila verejnosti plán A. Ale, čo sa týka plánu B, tak ho podporíme nech je aspoň niečo,“ povedal.

Pozmeňovanie návrhy

Dopĺňa, že Hlas-SD, pravdepodobne, predloží vlastné pozmeňovacie návrhy. Podobne to vníma aj Smer-SD, Robert Fico (Smer-SD) už vo štvrtok (23. 9.) avizoval, že plánujú opäť otvoriť napríklad debatu k bankovému odvodu, ktorý by mohol zafinancovať kompenzácie vysokých cien pre občanov.

Poslanci schválili aj návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), ktorý hovorí o zvyšovaní platov zdravotníkov. Jana Bittó Cigániková (SaS) ho uvítala aj napriek tomu, že už sedí v opozícii.

„Naozaj si myslím, že táto ponuka je korektná. Podstata je taká, že dochádza k zvýšeniu platov a viem, že vždy by sa dalo pýtať si viac. Ale treba si uvedomiť, že miesto siedmych zdravotných povolaní tento zákon podporuje 25,“ zhrnula.

Kritickejší však bol nezaradený poslanec Richard Raši z Hlasu-SD, pripomenul najmä to, že so zákonom mnohí zdravotníci spokojní nie sú.

„Navrhujem, aby sa okamžite zvolal okrúhly stôl premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra zdravotníctva a zdravotníkov, kde sa nájde také riešenie, aby nám naši zdravotníci neodchádzali z nemocníc,“ uviedol.

Národná rada bude o oboch návrhoch v druhom čítaní rokovať v utorok (27. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál