Na hlavný obsah

Parlamentu chýbajú podpredsedovia. Dostane jednu stoličku opozícia?

Kandidatúru oznámil doteraz iba Tomáš Taraba.

Parlamentu chýbajú podpredsedovia. Dostane jednu stoličku opozícia?
Ilustračná snímka - parlament. Foto: RTVS

Kto obsadí dve voľné miesta podpredsedov parlamentu? Oficiálnu kandidatúru oznámil doteraz iba Tomáš Taraba, ktorý bol na kandidátke Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) a dnes je nezávislý. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) pripúšťa, že z dvoch voľných kresiel by jedno mohla dostať opozícia.

Jedna stolička podpredsedu parlamentu nie je obsadená už viac ako rok, druhá zostala voľná po odchode SaS z vlády. Býva zvykom, že opozícia obsadí jedno kreslo. Keďže sa pomery v parlamente zmenili, Igor Matovič si vie predstaviť, že menšinová koalícia spraví výnimku.

„Je pravda, že dnes sme menšinová vláda aj s menšinovou podporou v parlamente. Je legitímne sa teraz rozprávať o tom, či by sa ten pomer mal zmeniť,“ uviedol Matovič.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Strana SaS sa informovala, že koalícia má záujem zvoliť za podpredsedu parlamentu odídenca z ĽSNS Tomáša Tarabu. Ten už svoju kandidatúru potvrdil.

„Ale ak, a to chcem jasne povedať, moje zvolenie by malo byť podmienkou rokovaní, či už s koalíciou, o podpore nejakých zákonov, tak o to záujem nemám,“ vyhlásil Taraba.

Možnosťou je síce aj opozičný kandidát, no koalícia by radšej vybrala niekoho z vlastných radov. Hnutie Sme rodina chce nominovať Petra Pčolinského.

Veronika Remišová (Za ľudí) opäť hovorí o Jurajovi Šeligovi. Ten odstúpil z funkcie pred viac ako rokom, po porušení protipandemických opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko