Na hlavný obsah

Pavarottimu tlieskali milovníci operného spevu v najznámejších koncertných sieňach i divadlách

Zomrel pred 15 rokmi.

Pavarottimu tlieskali milovníci operného spevu v najznámejších koncertných sieňach i divadlách
Na fotografii operný spevák Luciano Pavarotti. Foto: TASR/AP

V utorok (6. 9.) si pripomíname úmrtie svetoznámeho talianskeho operného speváka, jedného z najznámejších tenoristov svojej generácie, Luciana Pavarottiho, ktorý zomrel pred 15 rokmi.

Pavarotti sa narodil 12. októbra 1935 v  muzikantskej rodine. Po prvýkrát sa predstavil publiku na koncerte chrámového zboru, ktorého primášom bol jeho otec Fernando. Miloval šport, predovšetkým futbal a v jeho kronike je veľa fotografií zo školského obdobia, na ktorých má dres miestneho klubu.

Svoje spevácke nadanie rozvíjal u hlasových špecialistov, pričom najväčší podiel na jeho speváckej kariére mali Attore Campogalliani a Arrico Pola. Po vyhranom medzinárodnom speváckom konkurze svoj operný debut zažil v apríli 1961, keď sa v opere Bohéma bravúrne uviedol partom Rudolfa, ktorý sa stal jeho životnou úlohou.

Na fotografii slávny taliansky operný tenor Luciano Pavarotti.
Na fotografii slávny taliansky operný tenor Luciano Pavarotti.Foto: TASR/AP

Na medzinárodnej scéne debutoval v opere La Traviata v Belehrade. Krst na americkej hudobnej scéne absolvoval Pavarotti vo februári 1965, keď sa v Miami predstavil v opere Lucia di Lammermoor.

Počas obdivuhodnej speváckej kariéry tlieskali Pavarottimu milovníci operného spevu v najznámejších koncertných sieňach i divadlách sveta, od Metropolitnej opery v New Yorku, scénach v Barcelone, Chicagu, Florencii, Madride, San Franciscu, Sydney, Zürichu až po jemu najmilšiu La Scalu v Miláne.

Jeho partnerkami boli svetové hviezdy prvého rangu – Montserat Caballé, Florenza Cassotto, Mirella Freni, Renata Scoto, Joan Sutherland, Shirley Verret. Jeho predstavenia a koncerty dirigovali napríklad Claudio Abbado, Leonard Berstein, Zubin Mehta alebo Seidži Ozawa.

Medzi jeho najobľúbenejšie roly patrí Nemorino z Nápoja lásky od Donizettiho a Rudolfo z Bohémy.

Vystúpil aj v Košiciach

Jeho prekrásny sýty tenor mali možnosť obdivovať aj obyvatelia a návštevníci Košíc. Vo vypredanom amfiteátri na košickom Festivalovom námestí vystúpil Luciano Pavarotti 16. mája 1998.

Maestro sa vo východoslovenskej metropole predstavil so špeciálnym programom zloženým z operných árií známych talianskych a francúzskych skladateľov Gaetana Donizettiho, Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho, Georgea Bizeta, Ruggiera Leoncavalla, Jula Émile Masseneta a populárnych talianskych piesní.

Svet opery minulých storočí sa aj jeho pričinením priblížil súčasníkom. Svoj podiel na tom majú aj jeho súputníci Placido Domingo a José Carreras.

Slávne operné árie sa preniesli z útrob kamenných divadiel na otvorené priestranstvá športových arén, kde tisícky nadšených divákov tlieskali kráse spevu trojice hviezd operného neba interpretujúcich diela Giusseppe Verdiho, Giacomma Pucciniho, Domenica Scarlattiho, Vincenza Belliniho, Gaetana Donizettiho, Pietra Mascagniho či Ruggiera Leoncavalla.

Na veľkých galapredstaveniach v londýnskom Hyde Parku, newyorskom Central Parku a pod Eiffelovou vežou v Paríži tlieskali Pavarottimu státisíce poslucháčov a pri televíznych obrazovkách milióny divákov.

Založil súťaž pre mladých interpretov

Do hudobného sveta sa jeden z najslávnejších tenoristov nezmazateľne zapísal nielen množstvom vydaných hudobných nosičov, ale aj starostlivosťou o nastupujúcu generáciu umelcov. V roku 1982 založil súťaž pre mladých interpretov, víťaz ktorej mal česť vystúpiť spolu s ním.

Pavarotti sa prvýkrát oženil v roku 1961. V marci 1996 sa s manželkou Audou, s ktorou mal tri dcéry rozišiel. Druhýkrát sa oženil s Nicolletou Mantovaniovou a narodila sa im tiež dcérka.

Naposledy Pavarotti verejne vystúpil na otvorení Zimných olympijských hier v Turíne vo februári 2006.

Dlhá a ťažká choroba – rakovina pankreasu – ho nakoniec pripravila o život. V júli 2006 sa podrobil operácii v newyorskej nemocnici a odvtedy sa na verejnosti neobjavil.

Portrét zosnulého talianskeho tenoristu Luciana Pavarottiho na obrovskej obrazovke s nápisom „Zbohom majstro".
Portrét zosnulého talianskeho tenoristu Luciana Pavarottiho na obrovskej obrazovke s nápisom „Zbohom majstro“.Foto: TASR/AP

V auguste 2007 ho na dva týždne hospitalizovali s vysokými horúčkami v jeho rodnom meste Modene. Napriek ťažkej chorobe pripravoval ešte nový album, ku ktorému si komponoval skladby.

Zomrel 6. septembra 2007 vo svojom dome v rodnej Modene vo veku 71 rokov. O dva dni na to – 8. septembra 2007 ho pochovali na cintoríne Montale Rangone neďaleko jeho vily pri Modene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet