Na hlavný obsah

Pelosiová označila útoky Azerbajdžanu na Arménsko za nezákonné

USA chce krajine pomôcť.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vpravo) a predseda arménskeho parlamentu Alen Simonjan.
Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vpravo) a predseda arménskeho parlamentu Alen Simonjan.Foto: TASR/AP

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v nedeľu (18. 9.) ostro odsúdila podľa nej „nezákonné“ útoky Azerbajdžanu na hranice Arménska. Návštevu tohto ruského vojenského spojenca využila na to, aby prisľúbila americkú podporu arménskej suverenite. Informovala agentúra Reuters.

V prejave v Jerevane Pelosiová uviedla, že jej cesta má mimoriadny význam po „nezákonných a smrtiacich útokoch Azerbajdžanu na arménske územie“, ktoré viedli k pohraničným zrážkam, pri ktorých zahynulo viac ako 200 ľudí.

„Tieto útoky dôrazne odsudzujeme,“ povedala Pelosiová. „Iniciovali to Azerbajdžanci, a to treba uznať,“ dodala.

Pelosiová povedala, že niet pochýb, že pohraničné boje vyvolali azerbajdžanské útoky na Arménsko a že by sa mala objasniť chronológia konfliktu.

Arménci vyjadrili sklamanie z reakcie ODKB

Spojené štáty podľa Pelosiovej počúvajú Arménsko, aké má obranné potreby. Uviedla, že Washington chce Arménsku pomôcť a podporiť ho v tom, čo označila za globálny boj medzi demokraciou a autokraciou.

Vysoký arménsky predstaviteľ minulý týždeň vyjadril nespokojnosť s reakciou vojenskej aliancie pod vedením Ruska na žiadosť Jerevanu o pomoc.

„Samozrejme, sme veľmi nespokojní. Očakávania, ktoré sme mali, neboli oprávnené,“ povedal predseda parlamentu Alen Simonjan pre štátnu televíziu a prirovnal Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) k pištoli, ktorá nestrelia náboje, informovala tlačová agentúra Interfax.

Pelosiová si myslí, že je zaujímavé, že Arménsko sklamala reakcia aliancie vedenej Ruskom.

Baku sa ohradilo proti vyjadreniam

Baku v nedeľu tvrdenie Pelosiovej, že konflikt začala azerbajdžanská strana, označilo za nepodložené. „Nepodložené a nespravodlivé obvinenia, ktoré vzniesla Pelosiová proti Azerbajdžanu, sú neprijateľné,“ uviedlo azerbajdžanské ministerstvo zahraničia.

„Pelosiová je známa ako proarménska politička,“ tvrdí Baku. „Je to vážna rana do úsilia o normalizáciu vzťahov medzi Arménskom a Azerbajdžanom,“ píše sa vo vyhlásení.

Azerbajdžan zdôraznil, že dodržiava prímerie, aby sa predišlo eskalácii situácie. Výroky Pelosiovej sú podľa neho pokusom zabezpečiť si hlasy Američanov arménskeho pôvodu pred voľbami do Kongresu.

„Takéto jednostranné kroky a nepodložené vyhlásenia neslúžia krehkému mieru v regióne, ale stupňovaniu napätia,“ vyhlásilo azerbajdžanské ministerstvo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet