Na hlavný obsah

Petíciu proti testovaniu na zvieratách podporilo vyše 37 000 Slovákov

Celkovo sa vyzbieralo viac ako 1,4 milióna podpisov.

Petíciu proti testovaniu na zvieratách podporilo vyše 37 000 Slovákov
Ilustračná snímka zvierat v klietkach. Foto: Unsplash

Petičiari žiadajú Európsku komisiu (EK) okrem ukončenia používania zvierat v kozmetických či iných chemických testoch aj o prijatie plánu na postupné ukončenie všetkých druhov testov na zvieratách. Na vytvorenie plánu vyzval EK vlani i Európsky parlament.

Petíciu Európskej iniciatívy občanov (ECI) proti testovaniu na zvieratách podporilo vyše 37 000 Slovákov. Celkovo sa vyzbieralo viac ako 1,4 milióna podpisov občanov EÚ. Informovala o tom Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Petícia podľa Čaňovej splnila všetky zákonné podmienky – milión platných podpisov občanov EÚ za jeden rok a minimálny počet podpisov aspoň v siedmich členských štátoch.

„Do ECI sa zapojilo všetkých 27 štátov Únie, prahovú hodnotu podpisov dosiahlo až 22 z nich. Z hľadiska počtu signatárov na počet obyvateľov je Slovensko s takmer 37 200 podpismi šiestou najúspešnejšou krajinou,“ priblížila.

Na výskum a testovanie sa v laboratóriách celej Európy podľa nej použije každoročne viac ako desať miliónov zvierat. „Toto je hlasný odkaz európskej verejnosti zákonodarcom a politikom, že nechceme kruté a zbytočné testy na zvieratách,“ zdôraznila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet