Na hlavný obsah

Po dvoch rokoch sa opäť začal jeden z najslávnejších pivných festivalov

Počas pandémie koronavírusu sa nekonal.

Po dvoch rokoch sa opäť začal jeden z najslávnejších pivných festivalov
Čašník nesie pivá v jednom z pivných stánkov počas otvorenia 187. tradičného mníchovského pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove. Foto: TASR/AP

Mníchovský primátor Dieter Reiter v sobotu (17. 9.) napoludnie narazením prvého suda piva začal 187. ročník Oktoberfestu, jedného z najslávnejších pivných festivalov sveta. Sviatok piva, ktorý potrvá do 3. októbra, sa koná v tieni pandémie ochorenia COVID-19.

To však očividne návštevníkov neodradilo rovnako ako chladné počasie a mrholenie, pretože do dejiska festivalu na Tereziánskej lúke zamierili tisíce ľudí hneď po otvorení areálu krátko po 9.00 h.

„O’zapft is!“ zvolal Reiter. Oznámil tak, že sa pivo narazilo a že Oktoberfest sa oficiálne začal. Podľa tradície v obrovskom festivalovom stane rodiny Schottenhamelov narazil pípu drevenou palicou, na čo potreboval tri údery. V roku 2019 to zvládol na dva.

Prvé pivo po narazení suda dostal bavorský premiér Markus Söder, ktorý si následne s Reiterom pripil na šťastný a pokojný priebeh festivalu.

Mladí ľudia sa naťahujú za pivom zadarmo v jednom z pivných stánkov.
Mladí ľudia sa naťahujú za pivom zadarmo v jednom z pivných stánkov.Foto: TASR/AP

Privilégium prvého narazeného suda drží rodina Schottenhamelov, a to od roku 1950, keď vtedajší starosta Thomas Wimmer začal Oktoberfest v ich festivalovom stane prvýkrát. Podľa legendy sa veľmi ponáhľal, pretože vtedy musel otvoriť ešte iný veľtrh. Keďže lialo ako z krhly, vybral si najbližší stan, ktorým bol ten Schottenhamelov. „Či sa tak naozaj stalo, sa dostatočne nepreukázalo,“ uvádzajú usporiadatelia.

Isté však je, že do narazenia prvého suda nikto na Tereziánskej lúke nedostal ani kvapku piva. To sa však zmenilo Reiterovým zvolaním, že je narazené. Potom sa otvorili pípy aj v ďalších festivalových stanoch, ktorých je štyridsať. Usadiť sa v nich môže zhruba 120 000 ľudí.

Tisíce ľudí čakali na otvorenie

Napriek počasiu, keď je teplota v Mníchove okolo desiatich stupňov Celzia, čakali od rána na otvorenie Tereziánskej lúky tisíce ľudí, ktorí chceli získať dobré miesta v pivných stanoch. Bavorská televízia BR uviedla, že prví ľudia prišli k vstupu do areálu už o 5.00 h ráno.

Rúška medzi návštevníkmi sú výnimkou. Ich nosenie je dobrovoľné, keďže Oktoberfest sa koná bez akýchkoľvek hygienických obmedzení, čo napríklad podľa nemeckého ministra zdravotníctva Karola Lauterbacha môže prispieť ku skokovému nárastu počtu infikovaných.

Bavorský premiér Markus Söder však epidemickú situáciu považuje za stabilnú a nečaká, že by festival neskôr nemocnice preťažil infikovanými. Lauterbach však návštevníkov vyzval, aby sa ešte pred príchodom otestovali na koronavírus.

Festival počas posledného ročníka v roku 2019 navštívilo 6,3 milióna hostí, ktorí vypili 7,3 milióna litrov piva. Tento rok vyjde liter piva na 12,6 až 13,8 eura, čo je o dve eurá viac ako v roku 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet