Na hlavný obsah

Počas protestov proti mobilizácii v Rusku zatkli stovky ľudí

Niektorí zo zatknutých boli maloletí.

Počas protestov proti mobilizácii v Rusku zatkli stovky ľudí
Policajt zadržal demonštrantku v Moskve počas protestu proti čiastočnej mobilizácii. Foto: TASR/AP

Ruské úrady v sobotu (24. 9.) zadržali viac ako 700 ľudí na protestoch proti mobilizácii, ktorú tento týždeň nariadil prezident Vladimir Putin.

Údaje o počte zadržaných zverejnila nezávislá monitorovacia skupina OVD-Info, ktorá napočítala najmenej 707 ľudí zadržaných v 32 mestách po celom Rusku. Takmer polovica z nich bola v Moskve a takmer 150 v Petrohrade. Niektorí zo zatknutých boli maloletí.

Čiastočnú mobilizáciu vyhlásil v stredu (21. 9.) ruský prezident Vladimir Putin, dotknúť by sa mala oficiálne zhruba 300 000 mužov s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami.

Ukrajinskí a západní pozorovatelia tento krok vysvetľujú ako nepriame priznanie neúspechu od februára trvajúcej ruskej vojny na Ukrajine.

Pri početne väčších demonštráciách v deň vyhlásenia mobilizácie zadržali vyše 1 300 ľudí. Niektorí zo zadržaných mužov na policajnom oddelení rovno dostali predvolanie, z ktorého pre nich plynie povinnosť dostaviť sa na vojenskú správu.

Kritika rastie aj z oficiálnych miest

Kritika prístupu armády k mobilizácii podľa DPA silnie aj z oficiálnych miest. Šéf Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudské práva (SPČ), poradného orgánu ruskej prezidentskej kancelárie, Valerij Fadejev vyzval ministra obrany Sergeja Šojgua, aby ukončil „obuškový systém“ mnohých odvodných komisií v krajine. Povedal, že povolávacie rozkazy dostávali aj muži bez bojových skúseností.

Ruská propagandistka a šéfredaktorka štátneho spravodajského kanála RT Margarita Simoňjanová vyjadrila rozhorčenie nad tým, že povolávacie rozkazy posielajú nesprávnym mužom. „Rozčuľujú ľudí, akoby naschvál, akoby zo zlomyseľnosti. Akoby ich poslal Kyjev,“ uviedla na adresu odvodových komisárov.

V snahe rozptýliť hnev verejnosti v nedeľu dagestánsky líder Sergej Melikov uviedol, že pri mobilizácii v regióne sa stali chyby, pri ktorých boli odvedení študenti, otcovia početných rodín či ľudia bez predchádzajúcich vojenských skúseností. Tieto skupiny mali byť pritom z mobilizácie vylúčené.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve vyzval obyvateľov Dagestanu, aby sa vzopreli ruskej mobilizácii. „Vidíme, že ľudia, najmä v Dagestane, začali bojovať o svoje životy. Bojujte za to, aby ste neposlali na smrť svoje deti – všetkých, ktorí spadajú do tejto zločineckej ruskej mobilizácie,“ uviedol Zelenskyj.

Moskva podľa neho využíva mobilizáciu na vyhladenie pôvodných obyvateľov Kaukazu, Sibíri či anektovaného polostrova Krym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet