Na hlavný obsah

Počet detí aj dospelých s poruchami príjmu potravy pribúda

Na organizáciu Chuť žiť sa obracajú aj 10-roční pacienti.

Počet detí aj dospelých s poruchami príjmu potravy pribúda. Na odborníkov z organizácie Chuť žiť sa obracajú už aj 10-roční pacienti. Po bezplatnej linke pomoci či mailovej poradni im pripravili liečebný program, ktorý vedú odborníci.

Vreckovky namočené vo vode, múka zmiešaná s olejom, počítanie kalórií alebo, naopak, záchvatové prejedanie sa. Aj takto často vyzerá stravovanie ľudí, ktorí trpia poruchami príjmu potravy. Mentálnou anorexiou si prešla aj Valentína. Prirovnáva ju k manipulátorovi.

„Ktorý vám stále hovorí, že nič neznamenáte, nie ste dosť dobrí. Hovorí vám, že ste tuční, škaredí a nikto vás nemá rád. Ale keď budete chudnúť a odopierať si stravu, tak vtedy sa to môže zmeniť. Dáva vám veľký pocit sebahodnoty,“ vysvetlila Valentína Sedileková, zakladateľka organizácie Chuť žiť a konzultantka.

Vyhľadala odborníkov a uzdravila sa. Svoje skúsenosti posúva ďalej ako konzultantka. Spolu s psychologičkou, nutričnou špecialistkou a so sociálnou pracovníčkou pomáhajú meniť nezdravý vzťah k jedlu.

„Veľkou výhodou je, že nenaháňate odborníkov kade-tade. Sú vzájomne koordinovaní, zároveň dokážu byť na stretnutí naraz, takže keď sa stretne klient, jeho rodina a všetci štyria odborníci, klient má vytvorené veľmi príjemné a podporujúce zázemie,“ pokračovala konzultantka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Stravovanie ovplyvňuje každý jeden náš deň a pokiaľ naň stále myslíme, vidíme, že to dosť ovplyvňuje kvalitu života. Určite to treba riešiť. To znamená, že ak sú prítomné neustále výčitky, prípadne neustále myšlienky, koľko si dám (jedla), teraz z tohto priberiem alebo z toho schudnem,“ ozrejmila Tatiana Kyseľová, nutričná špecialistka organizácie Chuť žiť

Liečebný program okrem poradenstva zahŕňa aj autogénny tréning.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko