Na hlavný obsah

Počet obetí moderného otroctva rastie

Najčastejšou formou je nútená práca vrátane prostitúcie.

Počet obetí moderného otroctva rastie
Ilustračná snímka. Foto: kafkadesk.org

Počet ľudí v modernom otroctve prudko rastie. Medzinárodná organizácia práce hovorí o 50 miliónoch tých, ktorých k nemu denne donútia. Za posledných päť rokov ich počet stúpol o takmer desať miliónov osôb. Najčastejšou formou je nútená práca vrátane prostitúcie. Najviac zasahuje ženy a deti.

Mladí a deti, niektorí aj vo veku 10 rokov, prichádzajú z Rumunska do Spojeného kráľovstva, kde často končia ako obete obchodovania s ľuďmi. Jednou z nich je aj Alena, ktorá pracuje ako sexuálna pracovníčka.

„Nemala som žiadnu inú možnosť, ako prísť do Spojeného kráľovstva. Vyhrážal sa mi, že ublíži môjmu dieťaťu a zabije moju matku,“ povedala Alena.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„On“ je väčšinou podvodník, ktorý si najprv vytypuje obeť a potom ju drží ako otroka, kým pre ňu nájde klienta. Ten väčšinou netuší, že je obeťou. Podvodníci na to často využívajú takzvanú metódu milenca. Najprv si s obeťou vytvoria vzťah, a tá ho následne odmieta udať. Takéto príbehy často počúva aj Iana Mateiová z útulku Reaching out Romania.

„Mám tu trinásťročné dievča, Danielu, ktoré sa zúfalo snaží dostať späť k svojmu 52-ročnému milencovi, obchodníkovi. Keď ju vzala polícia, povedala im, že ho miluje,“ vysvetľuje Mateiová.

Za nárastom počtu obetí otroctva stoja najmä vojnové konflikty, klimatická zmena či svetová pandémia covidu. Okrem žien a detí, sú ohrození aj ľudia, ktorí cestujú za prácou. Sú medzi nimi najmä nelegálni migranti a tí, ktorých oklamali falošnými sľubmi s vidinou práce v zahraničí.

„Je šokujúce, že sa situácia v oblasti moderného otroctva nezlepšuje. Nič nemôže ospravedlniť to, že sa ľudské práva naďalej porušujú. Vieme, čo musíme urobiť a vieme, že je možné to urobiť. Vlády krajín to ale nezvládnu samy,“ povedal riaditeľ Medzinárodnej organizácie práce Guy Ryder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet