Na hlavný obsah

Počet obetí protestov po úmrtí mladej Iránky stúpol na 35

Iránka údajne zomrela po zásahu mravnostnej polície.

Počet obetí protestov po úmrtí mladej Iránky stúpol na 35
Žena drží fotografiu zosnulej mladej Iránky Mahsá Amíníovej počas protestu. Foto: TASR/DPA

Na najmenej 35 mŕtvych stúpol počet obetí vlny protestov, ktoré už viac ako týždeň prebiehajú v Iráne v dôsledku smrti 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe v Teheráne. Informovali o tom iránske štátne médiá.

„Počet ľudí, ktorí zomreli pri nedávnych nepokojoch v krajine, stúpol na 35,“ uviedla v piatok (23. 9.) neskoro večer s odvolaním sa na štátnu televíziu tlačová agentúra Borna, ktorá je pridružená k iránskemu ministerstvu športu. Irán predtým uvádzal 17 mŕtvych vrátane piatich príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Amíníovú minulý týždeň zadržala mravnostná polícia v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa aktivistov mladú ženu bili príslušníci mravnostnej polície do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Miestne úrady však tvrdia, že zomrela prirodzenou smrťou.

Mahsá Amíníová zomrela po troch dňoch v kóme v nemocnici, jej smrť úrady oznámili minulý piatok (16. 9.). Okrem vlny kritiky zo zahraničia to vyvolalo aj pouličné protesty v Teheráne a ďalších iránskych mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet