Na hlavný obsah

Počet Rusov prichádzajúcich do EÚ vzrástol o 30 percent

Počas minulého týždňa ich do Európskej únie vstúpilo 66 000.

Počet Rusov prichádzajúcich do EÚ vzrástol o 30 percent
Ilustračná snímka. Foto: ČTK

Do Európskej únie počas minulého týždňa vstúpilo 66 000 ruských občanov, čo je o 30 percent viac ako v predchádzajúcom týždni. Vývoj na hraniciach EÚ s Ruskom prišiel v čase mobilizácie, ktorú Moskva spustila pre nepriaznivý vývoj svojej invázie na Ukrajinu. 

Ruskí muži zatiaľ nemajú zakázané svoju vlasť opúšťať. Začínajú sa však objavovať signály, že ruské úrady im budú v odchode brániť. Podľa informácií agentúry Frontex sa odhaduje, že ak Rusko uzavrie hranice, počet pokusov o nelegálne prekročenie hranice EÚ narastie.

Väčšina Rusov, ktorí v posledných dňoch do únie prichádzajú, však disponuje povolením na pobyt v niektorej krajine EÚ alebo potrebným vízom. Väčšina evidovaných Rusov podľa agentúry dorazila do Fínska alebo Estónska.

EÚ sa k migračnej vlne stavia nejednotne

Únia sa zatiaľ k novej migračnej vlne z Ruska nestavia jednotne. Niektoré štáty dávajú najavo, že hrozba narukovania nie je automaticky dôvodom na udelenie azylu. Zároveň poukazujú na bezpečnostné riziko spojené s prijatím veľkého počtu Rusov.

Európska komisia rozhodovanie necháva na jednotlivých krajinách. Pripomína však, že štáty majú povinnosť zvážiť tie prípady, kedy človek prichádzajúci do EÚ žiada o azyl.

Agentúra uvádza, že z dlhodobého hľadiska môžeme byť svedkami viacerých nelegálnych priechodov cez hranice EÚ s Ruskom a Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet