Na hlavný obsah

Pochybný audit oberá firmy o peniaze

Odhaliť podvodné spoločnosti nie je ľahké.

Pochybný audit oberá firmy o peniaze
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Firmy, ktoré chcú od ľudí vylákať peniaze, si tentoraz zobrali na mušku podnikateľov. Posielajú im faktúry za audit, o ktorom nikto nič nevie. Pribalia certifikát a ak by nezaplatili aj návrh na súd. Odhaliť ich nie je ľahké.

„Prišla nám predfaktúra a certifikát overenej spoločnosti, na základe ktorej nám oznamujú, že vykonali audit účtovných údajov s tým, že máme zaplatiť 59,50 eur za audit a vyhotovenie certifikátu a ďalších 59,50 eur za licenciu produktu,“ hovorí sťažovateľka.

Majú profily na sociálnych sieťach a stránku s bohatými referenciami. Až po overení štáb RTVS zistil, že sú od fiktívnych firiem. Preklikať sa dá aj na články, ktoré ich porovnávajú s veľkými audítorskými spoločnosťami. Sú riadne zapísaní v obchodnom registri, aj keď s činnosťami od textilnej výroby až po kopanie studní.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nonstop linku nedvíhali alebo bola nonstop obsadená. Štáb ich nenašiel ani na adrese. Jednu schránku tam zdieľajú s desiatkami iných firiem. Odpovedali iba mailom. „Osoby, ktoré stoja v pozadí tejto kampane, jednoznačne pôsobia podvodne, pretože žiadne oprávnenie nemajú,“ zdôraznil prezident Slovenskej komory audítorov Milan Mozolák.

Chvíľu po tom, čo štáb firmu kontaktoval, zmizli z jej stránky recenzie aj články. Polícia odporúča, že ak má ktokoľvek podozrenie, že sa stal obeťou podvodu, treba podať trestné oznámenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika