Na hlavný obsah

Podľa EÚ mobilizácia svedčí o Putinovom zúfalstve

Svetoví lídri sa zhodujú na tom, že v podpore Ukrajiny treba pokračovať.

Podľa EÚ mobilizácia svedčí o Putinovom zúfalstve
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu je spolu so snahou o hlasovanie o anexii Ruskom okupovaných území prejavom jeho „zúfalstva“ z vojenských neúspechov Moskvy na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu (21. 9.) hovorca Európskej únie Peter Stano.

„Je to len ďalší dôkaz toho, že Putin nemá záujem o mier. Je to ďalší znak jeho zúfalstva z toho, ako sa vyvíja jeho agresia voči Ukrajine,“ povedal.

Za rozhodnutím ruského prezidenta mobilizovať státisíce záložníkov vidí nemecký kancelár Olaf Scholz vojenské zlyhania Ruska vo vojne proti Ukrajine. Uviedol to hovorca nemeckej vlády, ktorý Scholza citoval.

Ukrajine sa darí aj vďaka podpore Západu

„To všetko možno vysvetliť len skutočnosťou, že útok Ruska na Ukrajinu nie je úspešný,“ dodal hovorca. Zároveň povedal, že je to ďalší znak efektívneho bránenia Ukrajiny, a to aj „vďaka veľkej podpore mnohých krajín, najmä Nemecka“.

„Myslím si, že to skutočne ukazuje, že ruské vedenie nemá situáciu pod kontrolou,“ komentoval súčasnú situáciu holandský premiér Mark Rutte. „Môžete vidieť, že Ukrajina je čoraz schopnejšia zvrátiť priebeh. Taktiež podpora Západu začína fungovať. Musíme v tom pokračovať,“ dodal.

Veľvyslankyňa Spojených štátov amerických na Ukrajine Bridget Brinková na Twitteri napísala, že „falošné referendá a mobilizácia sú známkami slabosti“. Zaviazala sa tiež, že Spojené štáty zostanú pevným spojencom v ukrajinskom odpore proti ruskej agresii.

Referendá odsúdili slovenský rezort zahraničia aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Hlasovania majú vyjadrovať slobodnú vôľu ľudu — a nie vôľu okupantov,“ uviedla prezidentka.

„Akékoľvek takzvané referendá, ktoré by mali anexii ďalších častí Ukrajiny dodať legitimitu, by boli v rozpore so základnými demokratickými princípmi aj s medzinárodným právom,“ informoval rezort zahraničia.

V podpore Ukrajiny treba pokračovať

Adekvátnou reakciou na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku by bolo zvýšenie pomoci Ukrajine, ale nielen vo vojenskej oblasti. Povedal český prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka.

„Ruská mobilizácia je zrejme dôsledkom ukrajinských vojenských úspechov z poslednej doby,“ dodal.

Súhlasil s ním aj český premiér Petr Fiala, ktorý na to reagoval slovami, že je potrebné pokračovať vo všetkých druhoch pomoci.

Pripomenul, že európski ministri financií sa dohodli na poskytnutí pôžičky Ukrajine vo výške päť miliárd eur.

Európska únia bude aj podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela „naďalej neochvejne pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii“.

Západné krajiny by mali podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona použiť všetky dostupné prostriedky, aby prinútili Putina zmeniť jeho odhodlanie pokračovať vo vojenskej ofenzíve na Ukrajine.

Putinove kroky vrátane vyhlásenia čiastočnej mobilizácie podľa neho „poslúžia len na ďalšiu izoláciu Ruska“. Dodal, že „ľutuje Putinovo rozhodnutie zatiahnuť jeho krajinu, najmä mladých ľudí, do vojny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet