Na hlavný obsah

Podvodné telefonáty spájajú ľudí s trestnou činnosťou

Niektorí takto prišli o tisíce eur.

Podvodné telefonáty spájajú ľudí s trestnou činnosťou
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Polícia a Slovenská informačná služba varujú pred podvodnými telefonátmi. Volajúci sa v nich vydávajú za zástupcov Europolu. V telefonáte ľuďom tvrdia, že sa stali obeťami trestnej činnosti a majú svoje peniaze previesť na iný bankový účet. Niektorí poškodení takto prišli o tisíce eur.

Podvodníci sa snažia ľuďom dovolať opakovane aj niekoľko dní. Telefónne čísla majú slovenskú predvoľbu a nezdajú sa ničím podozrivé.

„Tých telefonátov bolo aj 7 – 8 denne. Potom ako som telefón zdvihla, tak bolo pár sekúnd ticho a ozval sa zvláštny robotický hlas. Celý telefonát bol v angličtine a hovorili mi, že som spájaná s nejakou trestnou činnosťou,“ hovorí Veronika.

Polícia eviduje aj poškodených, ktorí následkom podobných telefonátov prišli o peniaze zo svojich bankových účtov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V prípade podobných správ a telefonátov neposkytujte žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k bankovým službám či produktom. Vaše údaje k platobným kartám a údaje k službe za žiadnych okolností neposkytujte,“ upozornila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na množiace sa podvodné telefonáty upozorňujú aj štátni experti na kybernetickú bezpečnosť.

„Občanom odporúčame nedôverovať podozrivým telefonátom, správam a požiadavkám neznámych osôb. Štátne orgány majú oficiálnejšie a dôveryhodnejšie prostriedky kontaktu s občanom,“ uviedol hovorca Národného bezpečnostného úrad SR Peter Habara.

Najnovšie sa podvodníci popri telefonátoch snažia ľudí kontaktovať aj prostredníctvom emailov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko