Na hlavný obsah

Policajný zbor čaká modernizácia. Ekologickejšie autá budú mať aj novú grafiku

Na nákup vozidiel využije ministerstvo vnútra peniaze z plánu obnovy.

Policajný zbor čaká modernizácia. Ekologickejšie autá budú mať aj novú grafiku
Policajný zbor čaká modernizácia vozového parku. Foto: facebook/ ministerstvo vnútra SR

Policajný zbor čaká modernizácia vozového parku. Na cestách už čoskoro bude vidieť nielen nové ekologické autá, ale aj novú grafiku. Na nákup vozidiel využije ministerstvo vnútra peniaze z plánu obnovy.

Verejné obstarávanie na najväčšiu dodávku áut, sa má ukončiť v najbližších dňoch. Policajný prezident Štefan Hamran očakáva, že policajti by niektoré z nich mohli využívať už na jar budúceho roka. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Vozový park policajného zboru je podľa prezidenta Štefana Hamrana v katastrofálnom stave. Viac ako dvetisíc vozidiel má podľa neho najazdených cez 200 000 kilometrov. Približne 900 vozidiel z celého vozového parku má 15 a viac rokov.

„Niet sa čomu čudovať. Keď sa obraciame na našich policajtov, čo je pre nich priorita v oblasti materiálno-technockej obnovy, tak prvá komodita, ktorú spomenú je vždy auto,“ hovorí Hamran.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Tomáš Oparty uviedol, že ide o prvú časť vozidiel z plánovanej obnovy celého autoparku. „Vďaka Plánu obnovy a odolnosti príde k obnove vozového parku Policajného zboru v celkovom počte 705 kusov vozidiel, z toho 98 budú čisto elektrické vozidlá a zvyšok budú hybridné vozidlá,“ povedal.

Nový grafický dizajn

Vyčlenili na to takmer 40 miliónov eur. Zmení sa aj karoséria- z kombi, či sedanu presadnú policajti do väčších SUV. Šéf polície Štefan Hamran tvrdí, že sa tak rozhodli pre praktické aj bezpečnostné dôvody.

„Kabína je oveľa vyššia. Keď chlapci nosia na hlavách prilby, tak je to výrazne pohodlnejšie. V kabínach sedia 8 až 12 hodín. Prejazd nespevnenými vozovkami je bezpečnejší a oveľa komfortnejší a je ich lepšie vidieť,“ hovorí Hamran.

Vozový park dostane postupne nový grafický dizajn- zo zelenej farby prejde na modrú so zeleno-neónovými reflexnými prvkami. Spoločne s nákupom vozidiel rieši rezort aj infraštruktúru, v tomto prípade najmä nabíjacie stanice.

Podľa Opartyho na ne vyčlenili viac ako dva milióny eur. „Celkovo pôjde o 130 prípojných bodov v rámci celej Slovenskej republiky a viac ako 400 nabíjacích staníc. To znamená, že z tých 705 vozidiel dokážeme nabíjať v jednom čase a na jeden raz viac ako 400 vozidiel,“ vysvetlil.

Prvé vozidlá by sa na cesty mohli dostať na jar. Závisieť to však bude aj od stále aktuálnej krízy s polovodičami na automobilovom trhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál