Na hlavný obsah

Poľskí vedci potvrdili podozrenie, že ryby v rieke Odra usmrtili toxické riasy

Kvitnutie rias spôsobila súhra niekoľkých faktorov.

Poľskí vedci potvrdili podozrenie, že ryby v rieke Odra usmrtili toxické riasy
Uhynutá ryba na rieke Odra v meste Lebus na hraniciach medzi Poľskom a Nemeckom. Foto: TASR/DPA

Poľskí vedci vo štvrtok (29. 9.) potvrdili podozrenie, že tisíce rýb v rieke Odra zabili v lete toxické riasy. Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

„Príčinou úhynu rýb bol s najväčšou pravdepodobnosťou toxický účinok kvitnúcich rias,“ uviedla vodná biologička Agnieszka Koladová z Inštitútu pre ochranu životného prostredia (IOS).

Poľské ministerstvo životného prostredia poverilo skupinu 49 vedcov zo 14 výskumných ústavov, aby zistili príčinu environmentálnej katastrofy na pohraničnej rieke medzi Nemeckom a Poľskom. Úhyn 249 ton rýb sa doteraz nedarilo vysvetliť.

Na fotografii Eekologická katastrofa na rieke Odra.
Na fotografii ekologická katastrofa na rieke Odra. Foto: TASR/DPA

Poľské úrady od 12. augusta do 8. septembra odobrali celkovo 221 vzoriek vody z rôznych úsekov Odry. Poľskí a nemeckí vedci našli vo vzorkách vody dôkazy o prítomnosti rias druhu Prymnesium parvum, ktoré produkujú pre ryby smrteľný toxín.

Riasy boli v 78 percentách vzoriek. Podľa Koladovej sa v Poľsku doteraz tento druh riasy nepotvrdil. Testy uhynutých rýb a mäkkýšov tiež ukázali, že toxín spôsobil ich „náhlu a rýchlu“ smrť.

Riasa sa môže rozšíriť

Kvitnutie rias podľa IOS spôsobila súhra niekoľkých faktorov. Uprostred leta takmer dva mesiace nepršalo, čo viedlo k poklesu hladiny. Menej vody sa rýchlejšie prehrialo a zároveň sa zvýšila koncentrácia minerálov a ďalších látok vo vode .

„Riasy mali podmienky, ktoré im umožnili kvitnúť,“ povedala Koladová. Vedkyňa zároveň upozornila, že v Odre aj ďalších poľských riekach sa v budúcnosti môže riasa tohto druhu druhu masovo rozšíriť.

Príčinu úhynu rýb v Odre skúmali aj nemeckí vedci. Ich správu nemecké ministerstvo životného prostredia plánuje zverejniť v piatok (30. 9.), uviedla DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet