Na hlavný obsah

Poľsko chce od Nemecka odškodné za nacistickú okupáciu

Škody majú predstavovať 6,2 bilióna zlotých.

Poľsko chce od Nemecka odškodné za nacistickú okupáciu
Pamätník Varšavského povstania proti nemeckej okupácii. Foto: pixabay.com

Poľsko sa rozhodlo oficiálne žiadať od Nemecka reparácie za škody spôsobené nacistickou okupáciou počas druhej svetovej vojny. Oznámil to vo štvrtok (1. 9.) podľa agentúry Reuters Jaroslaw Kaczyński, šéf hlavnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Varšava podľa agentúry odhaduje, že škody spôsobené vtedajším nacistickým režimom predstavujú 6,2 bilióna zlotých (1,3 bilióna eur).

Kaczynski podľa agentúry AFP poznamenal, že Poľsko „požiada Nemecko o rokovanie o týchto reparáciách“. Ako dodal, vyplatenie reparácií bude „dlhým a zložitým“ procesom.

Správa poľskej parlamentnej komisie sa považuje za základ pre rozhodnutie Varšavy o prípadných reparačných nárokoch na Nemecko. K jej zverejneniu došlo v symbolický deň, na ktorý pripadá 83. výročie, odkedy nacisti 1. septembra 1939 napadli Poľsko.

Invázia znamenala začiatok druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo najmenej 55 miliónov ľudí, podľa niektorých odhadov to bolo až 80 miliónov, uvádza DPA. V Poľsku prišlo o život až šesť miliónov ľudí a podľa predchádzajúcich výpočtov poľskej strany škody dosiahli 800 miliárd dolárov.

Nemecko reparácie odmieta

Nemecko dlhodobo poľské požiadavky vo veci vojnového odškodnenia odmieta.

„Poľsko sa ďalších reparácií vzdalo už dávno, v roku 1953, a niekoľkokrát toto stanovisko potvrdilo. Toto je základom dnešného usporiadania Európy. Nemecko si stojí za svojou morálnou a politickou zodpovednosťou za druhú svetovú vojnu,“ uviedol tlačový odbor nemeckého ministerstva zahraničia vo vyhlásení pre agentúru Reuters.

Berlín dlhodobo zastáva názor, že Poľsko sa nárokov na odškodnenie zrieklo už v roku 1953, potom v roku 1970 pri uzatvorení hraničných sporov a pri potvrdení poľskej západnej hranice pri zjednocovaní Nemecka na prelome rokov 1989 a 1990.

A nakoniec aj v roku 2004, keď Sejm, dolná komora poľského parlamentu, odpovedal na požiadavky vysídlených Nemcov. Varšava však tvrdí, že vyhlásenie poľskej vlády z roku 1953 o zrieknutí sa reparácií bolo v rozpore s ústavou a urobili ho len na nátlak Sovietskeho zväzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet