Na hlavný obsah

Poľsko uzatvorilo s Južnou Kóreou dohody o nákupe bojových lietadiel

Varšava chce posilniť svoje obranné a odstrašujúce schopnosti.

Poľsko uzatvorilo s Južnou Kóreou dohody o nákupe bojových lietadiel
Na ilustračnej snímke muž držiaci poľskú vlajku. Foto: TASR/AP

Poľsko uzatvorilo v piatok (16. 9.) dve dohody s Južnou Kóreou na nákup 48 bojových lietadiel FA-50 v hodnote troch miliárd dolárov (približne 2 995 995 000 eur).

Ich podpis súvisí so snahou Poľska posilniť svoje obranné a odstrašujúce schopnosti počas vojny na Ukrajine. Informuje tom agentúra AP.

Podpisová ceremónia sa uskutočnila na vojenskom letisku v Janowe. Dokumenty podpísal poľský vicepremiér Mariusz Blaszczak, ktorý je zároveň ministrom obrany.

Piatok nazval „historickým dňom, počas ktorého sa pred poľskými ozbrojenými silami otvorili nové perspektívy“.

Poľsko sa podľa neho pri nákupe nového vojenského vybavenia riadilo kritériami ako sú „potreba, modernosť, rýchlosť, istota a kompatibilita“. „Všetky tieto kritéria sa splnili vďaka našej spolupráci s Južnou Kóreou,“ uviedol Blaszczak.

Na podpisovej ceremónii sa zúčastnil aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý je zároveň najvyšším veliteľom poľských ozbrojených síl. Tiež juhokórejský minister pre správu obranného akvizičného programu (DAPA) Om Tong-hwan.         

„Doteraz sme boli partnermi, a teraz môžeme povedať, že sme spojenci,“ uviedol Eom Dong-hwan.

Podľa prvej z piatok podpísaných dohôd na nákup lietadiel FA-50 Fighting Falcon by prvých 12 strojov malo do Poľska doraziť v druhej polovici budúceho roka. Ich hodnota je 700 miliónov dolárov (699 065 500 eur).

Druhá dohoda v hodnote 2, 3 milióna dolárov (2 296 929 500 eur) predpokladá dodávku ďalších 36 lietadiel medzi rokmi 2025 a 2028. Špecifikáciu ich technických a bojových prvkov si určilo Poľsko.

Podľa Varšavy ide o jednu z najväčších a najdôležitejších obranných dohôd uzatvorených v posledných rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet