Na hlavný obsah

Poslanci schválili vstup Fínska a Švédska do NATO

Vstup musí ratifikovať ešte prezidentka.

Poslanci schválili vstup Fínska a Švédska do NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Rozhodli o tom v utorkovom (27. 9.) hlasovaní. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Za vstup Fínska hlasovalo 126 poslancov z prítomných 143 a za vstup Švédska 124 poslancov z 144, ktorí sa prezentovali.

Slovenská vláda deklarovala plnú podporu členstvu Fínska a Švédska v Aliancii. Ako skonštatovala v predloženom materiáli, krajiny sú najbližšími partnermi NATO, ktorí zdieľajú naše princípy, ako aj hodnoty a záväzky vyplývajúce z členstva v Aliancii.

Ich členstvo podľa predkladateľov posilní severoatlantickú stabilitu a bezpečnosť, ako aj bezpečnosť Slovenskej republiky.

Otázky Turecka k záväzku Fínska a Švédska bojovať s terorizmom ako s jednou z najvážnejších hrozieb, ktorým čelí aj Aliancia, boli podľa materiálu dostatočne zodpovedané po vzájomných konzultáciách.

Reakcie po hlasovaní

Odobrenie vstupu do NATO považuje premiér Eduard Heger (OĽANO) za zodpovedný krok. Spojencom, pre ktorých sú mier a sloboda na prvom mieste, musíme podľa neho otvárať dvere to NATO.

„Tak ako ostatní členovia NATO majú čo ponúknuť Švédsku a Fínsku, tak aj oni majú čím prispieť k obrane našich spoločných hodnôt. Je to výhra pre všetkých, keďže v Aliancii stále platí, že jeden za všetkých, všetci za jedného!“ dodal Heger.

„Vstup Fínska a Švédska do NATO je logickou reakciou na agresiu Ruska proti Ukrajine. Obe krajiny chápu, že najvyššie bezpečnostné záruky im môže ponúknuť iba NATO. Ich členstvo v Aliancii je zároveň v bezpečnostnom záujme Slovenska. Spoločne budeme silnejší, zvýši sa naša schopnosť odstrašiť od agresie a v prípade potreby brániť aliančné územie,“ vyhlásil minister zahraničia Rastislav Káčer po hlasovaní.

„Politici, ktorí odmietajú spojeneckú pomoc Slovensku, oslavujú činy agresora, šíria dezinformácie a spochybňujú členstvo Fínska a Švédska v NATO, v skutočnosti pre vlastné záujmy hazardujú s bezpečnosťou a prosperitou Slovenska,“ doplnil Káčer.

Aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) si myslí, že rozšírenie Aliancie o tieto dve severské a vojensky významné krajiny predstavuje jednoznačne aj posilnenie vlastnej obrany a bezpečnosti Slovenska.

Podotkol, že k schváleniu vstupu oboch krajín chýba už len súhlas Maďarska a Turecka.

Z OĽANO hlasoval proti iba poslanec Milan Kuriak. Proti boli aj poslanci ĽSNS či nezaradení z hnutia Republika i Štefan a Filip Kuffovci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko