Na hlavný obsah

Potápači vylovili z tatranských plies vyše 100 kilogramov odpadu

Najväčšie množstvo neporiadku vylovili zo Štrbského plesa.

Potápači vylovili z tatranských plies vyše 100 kilogramov odpadu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Až 100 kilogramov odpadu vytiahli potápači z tatranských plies v rámci akcie Čisté vody. Podľa štatistík je to však menej, ako v minulosti. Nezodpovední turisti sa nájdu stále. Okrem skla a plastu sa v plesách našiel aj stavebný odpad, či závoj nevesty.

Tatranské plesá sú opäť o čosi čistejšie. Na akcii Čisté vody lovia potápači odpadky za každého počasia. Ponorili sa pod hladinu štyroch tatranských plies, a to Velického, Štrbského, Popradského a Nového Štrbského plesa. Akcia je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Ide o je 37. ročník.

„Za predchádzajúcich 28 ročníkov bolo 1867 ponorov a v rámci nich sa vyzbieralo z podvodnej hladiny 7088 kg,“ hovorí Peter Spitzkopf zo Správy Tatranského národného parku

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najväčšie množstvo neporiadku vylovili zo Štrbského plesa. Na jeho dne sa našiel nevestin závoj, topánky, a potápači vytiahli aj dron. Pred niekoľkými rokmi tu vylovili napríklad tomahavk z nakrúcania filmu Náčelník Veľký Had z roku 1967 a iné kuriozity.

„Nachádzalo sa tu asi 7 gátrových píl, ktoré boli prispôsobené na rezanie ľadu. Tu boli skutočne svietniky a veci ešte z konca 19 storočia. Bol to aj napríklad granát, nevybuchnutý,“ povedal potápač a amatérky filmár Pavol Kráľ.

Štyridsaťdeväť potápačov odstránilo z dna Tatranských plies 112 kg odpadu. Ešte stále sa vynáša stavebný odpad z minulosti, ale aj najnovšie prírastky po letnej turistickej sezóne. Plastov je o niečo menej.

Tatranské plesá čistilo 49 potápačov. Na Štrbskom Plese sa zdržia aj cez víkend. Akcia Čisté vody je totiž neoddeliteľnou súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý sa organizuje už 37-krát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko