Na hlavný obsah

Potvrdenie o prekonaní koronavírusu už aj po pozitívnom AG teste

Tento krok má uľahčiť očakávanú jesennú vlnu pandémie pacientom aj lekárom.

Potvrdenie o prekonaní koronavírusu už aj po pozitívnom AG teste
Na ilustračnej snímke antigénové testy. Foto: Unsplash

Na získanie potvrdenia o prekonaní ochorenia koronavírusu stačí aj pozitívny AG test. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) pristúpilo k tomuto kroku s cieľom uľahčiť očakávanú jesennú vlnu pandémie pacientom aj lekárom.

Informovala o tom hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Zatiaľ čo všeobecnému lekárovi stačil na diagnostikovanie pacienta a predpísanie liečby aj pozitívny AG test, na získanie certifikátu o prekonaní bol až doteraz potrebný PCR test.

S cieľom zabrániť zbytočnému duplikovaniu testov pristupuje NCZI k vydávaniu Európskych digitálnych certifikátov o prekonaní ochorenia COVID-19 už aj po pozitívnom antigénovom teste. Neplatí to však pre všetky AG testy.

Domáce testy nestačia

Zoznam akceptovaných testov určuje Európska komisia a nachádza sa v spoločnom zozname antigénových testov proti koronavírusu EÚ. NCZI pripomína, že v nijakom prípade na získanie potvrdenia o prekonaní nemožno použiť samoodberové domáce testy.

NCZI vydáva potvrdenia o prekonaní len na základe pozitívnych AG testov z mobilných odberových miest (MOM) vykonaných od 5. septembra 2022. Prvé certifikáty sa vygenerujú 16. septembra.

Potvrdenie o prekonaní sa generuje automaticky. NCZI odporúča nastaviť si automatické zasielanie certifikátov, aby bol aj tento certifikát doručený do mailboxu.

O certifikát sa dá požiadať kedykoľvek cez „samoobslužný“ portál registrovaného žiadateľa Koronavírus | Úprava / Overenie požiadavky (nczisk.sk). Stačí na to len COVID pass, rok narodenia a v systéme registrované telefónne číslo.

Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19 možno stiahnuť i deťom. Platí v období najviac 180 dní od odobratia pozitívnej vzorky biologického materiálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko