Na hlavný obsah

Povstalci v Mjanmarsku strieľali na pristávajúce lietadlo, zranili cestujúceho

Bojujú proti vojenskej junte.

Povstalci v Mjanmarsku strieľali na pristávajúce lietadlo, zranili cestujúceho
Demonštranti kráčajú tržnicou s transparentmi s podobizňou zosadenej mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Mjanmarskí povstalci bojujúci proti vládnucej vojenskej junte začali údajne strieľať na pristávajúce dopravné lietadlo so 63 osobami na palube. Postrelili pri tom do tváre jedného cestujúceho, uviedli predstavitelia junty.

K streľbe na lietadlo mjanmarských štátnych aerolínií MNA došlo v piatok (30. 9.) ráno počas pristávania v meste Loiko, metropole Kajaského zväzového štátu, píše agentúra AFP.

Jeden z vystrelených nábojov vo výške asi 1 000 metrov prenikol cez trup pristávajúceho stroja. Zasiahol do líca jedného z pasažierov, ktorého museli hospitalizovať.

Lietadlo vzlietlo z mjanmarského hlavného mesta Nepjito a letelo do Kajaského štátu. Tam operujú povstalecké skupiny bojujúce proti junte, ako aj ozbrojené milície miestnych kmeňov.

Mjanmarská armáda sa chopila moci prevratom z vlaňajšieho februára, počas ktorého zvrhla civilnú vládu krajiny pod vedením laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij.

Odvtedy pri tvrdých zásahoch proti odporcom režimu zabitých v Mjanmarsku už vyše 2 300 ľudí. Zatknutých je viac než 15 000 osôb, uvádza miestna monitorovacia organizácia.

Časť odporcov junty sa po krvavom potlačení protestov sformovala do povstaleckých skupín, ktoré vedú ozbrojený boj vo viacerých oblastiach Mjanmarska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet