Na hlavný obsah

Požiare v Kalifornii majú už dve obete

Úrady varovali pred výpadkami prúdu.

Požiare v Kalifornii majú už dve obete
Hasiči pri lesnom požiari v Kalifornii. Foto: TASR/AP

Pri rozsiahlych požiaroch na severe Kalifornie zomreli dvaja ľudia. Informoval o tom v pondelok (5. 9.) Jeremiah LaRue, šerif okresu Siskiyou, ktorý leží asi 450 kilometrov severovýchodne od San Francisca.

Oheň zatiaľ zničil plochu s rozlohou zhruba 17 štvorcových kilometrov, vyše 130 budov a donútil k evakuácii tisícku ľudí, napísala agentúra AP. Kalifornia teraz zažíva vlnu extrémnych horúčav s teplotami vyše 40 stupňov Celzia a pre nápor na elektrickú sieť hrozia výpadky v dodávkach prúdu, varovali úrady.

Požiar nazvaný Mill Fire vypukol v piatok (2. 9.) v blízkosti pozemku spoločnosti Roseburg Forest Products, ktorá v severokalifornskom mestečku Weed vyrába drevenú dyhu. Hasičom sa ho zatiaľ nedarí skrotiť, v nedeľu (4. 9.) navyše nabral na sile ďalší požiar v blízkej riedko obývanej oblasti. Výzvu na evakuáciu dostalo 300 ľudí.

Meteorológovia predpovedajú, že v Kalifornii bude pokračovať vlna extrémnych horúčav. Teploty v Centrálnom údolí sa majú šplhať až k 46 stupňom Celzia, v Los Angeles je okolo 38 stupňov.

Horúčavy zvyšujú nápor na energetickú sieť v súvislosti s používaním klimatizácií. Energetická regulačná agentúra ISO preto varovala pred možnými výpadkami v dodávkach.

Podľa nej sa spotreba elektriny blíži k rekordným hodnotám, a preto požiadala, aby sa ľudia správali šetrne, nezapínali energeticky náročné spotrebiče a nenastavovali teplotu chladenia príliš nízko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet