Na hlavný obsah

Právo pacientky na sprevádzajúcu osobu pri pôrode? Poslankyne prichádzajú s návrhom

Na chýbajúcu legislatívu upozorňovala aj bývalá ombudsmanka.

Právo pacientky na sprevádzajúcu osobu pri pôrode? Poslankyne prichádzajú s návrhom
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Pacientky rodičky by po novom mohli mať garanciu sprevádzajúcej osoby. Doposiaľ to umožňovali iba niektoré nemocnice a zdravotnícke zariadenia. Iné argumentovali napríklad chýbajúcimi priestormi.

Poslankyne chcú možnosť presadiť zákonom. Podľa odborníkov na gynekológiu a pôrodníctvo je úprava nastavená dobre a pre rodičky môže byť iba prínosom. Návrh odsúhlasila aj vláda. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Aj keď to niektoré nemocnice umožňujú, nie všetky mamičky môžu mať pri sebe blízku osobu. Právo na sprievod pri pôrode totiž nie je garantované zákonom a zdravotnícke zariadenia odmietnutie ospravedlňujú rôzne, napríklad hygienickými alebo personálnymi dôvodmi.

Na chýbajúcu legislatívu upozorňovala aj bývalá ombudsmanka Mária Patakyová. „Právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby podľa výberu rodičky je súčasťou práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života,“ hovorila Patakyová.

Situáciu by mohla zmeniť novela zákona, ktorá žene garantuje právo na minimálne jednu sprevádzajúcu osobu. Pri pôrode môže byť človek, ktorého si rodička sama vyberie – otec dieťaťa, mama, sestra alebo napríklad kamarátka.

„Na Slovensku existujú aj rôzne násilnícke vzťahy, teda preto si žena môže sama určiť, koho tam chce, keď to umožňuje zdravotnícke zariadenie. Minimálne garantovaná je jedna osoba,“ vysvetlila jedna z predkladateliek zákona, Vladimíra Marcinková z SaS.

Komplikované pôrody

Obmedziť sprievod môže iba lekár. Zákon pamätá aj na komplikované pôrody. „Otca požiadajú, aby išiel von, pretože je krízová situácia pri pôrode. Mohol by skôr uškodiť, ako pomôcť. Takto je to zadefinované a myslíme si, že je to dobré,“ doplnil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko hovorí, že ak je miesta dosť, personál ďalšiu osobu pri pôrode nenamieta. Vysvetľuje, že po ohlásenej optimalizácii siete nemocníc sa pôrody presunú do väčších zariadení a prípadné komplikácie pre chýbajúce priestory by mali úplne zmiznúť.

„To už budú väčšinou riešiť nemocnice, ktoré majú väčšie kapacity. Tie už počítajú s tým, že prítomnosť príbuzného, najčastejšie manžela, je takým zlatým štandardom,“ dodal Petko.

Úpravu zákona odsúhlasila vláda. Ak bude mať dostatočnú podporu v parlamente, rodičky budú mať zákonné právo na sprievod od júna 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál