Na hlavný obsah

Pre spor o rúško zastrelil predavača, teraz dostal doživotie

Verdikt ešte nie je právoplatný.

Pre spor o rúško zastrelil predavača, teraz dostal doživotie
Nemecký policajt stojí pred čerpacou stanicou, na ktorej útočník zastrelil predavača. Foto: TASR/AP

Súd v Nemecku v utorok (12. 9.) poslal na doživotie do väzenia muža, ktorý vlani v septembri pre spor o nenasadené rúško zastrelil obsluhu čerpacej stanice v západonemeckom meste Idar-Oberstein.

Pokladník trval na dodržiavaní vtedy platných karanténnych predpisov. Prípad otriasol Nemeckom a vyvolal širokú diskusiu o tom, aké dosahy mala pandémia ochorenia COVID-19 a protiepidemické predpisy na rozdelenie spoločnosti.

Verdikt ešte nie je právoplatný, proti rozhodnutiu krajinského súdu sa môžu odsúdený aj obžaloba odvolať.

Čin šokoval verejnosť aj politických predstaviteľov a vyvolal otázky, do akej miery hrozí radikalizácia spoločnosti pre nesúhlas s karanténnymi predpismi. Teraz 50-ročný útočník Mario N. vypovedal, že strieľal z hnevu, lebo mu pokladník pre nenasadené rúško odmietal predať pivo.

Muž povedal, že odišiel domov, kde si vzal zbraň, vrátil sa späť na čerpaciu stanicu a obsluhu zastrelil. Pokladníkom bol 20-ročný študent, ktorý na benzínke pracoval ako brigádnik. Zbraň vlastnil strelec nelegálne.

Možnosť prepustenia na slobodu

Prokuratúra požadovala za vraždu doživotný trest. Poukazovala totiž na to, že muž konal z nízkych pohnútok a so zákernosťou, takže išlo o obzvlášť závažný zločin. Súd streľbu označil ako vraždu, mimoriadnu závažnosť viny však odmietol. Jej uznanie by značne skomplikovalo možné prepustenie odsúdeného na slobodu.

Doživotie totiž v Nemecku znamená, že odsúdený môže po 15 rokoch požiadať o podmienečné prepustenie. V prípade, že súd uzná vinu za mimoriadne závažnú, je cesta k podmienečnému prepusteniu síce právne možná, ale veľmi komplikovaná a podľa médií takmer vylúčená.

Obhajoba obvinenia z vraždy odmietala a snažila sa dosiahnuť prekvalifikovanie činu na zabitie so zníženou mierou príčetnosti. Mario N. mal totiž v krvi asi dve promile alkoholu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet