Na hlavný obsah

Pre vysoké ceny energií môže až polovica podnikov na Slovensku skončiť v strate

Vyššie náklady firmy premietajú do vyšších cien.

Pre vysoké ceny energií môže až polovica podnikov na Slovensku skončiť v strate
Na ilustračnej snímke snímke uzáver s meračom v areáli zásobníka plynu. Foto: TASR/AP

Pre vysoké ceny energií môže až polovica podnikov na Slovensku skončiť v strate, upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska. Vyššie náklady premietajú firmy do vyšších cien svojim zákazníkom. Zhodujú sa, že potrebujú pomoc aj od vlády. Ak nepríde, zvážia po Slovalcu prepúšťanie aj ďalšie závody.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

S vyššími faktúrami za energiu riešia podniky na Slovensku nárast nákladov o stovky tisíc eur. Podľa analytika Národnej banky Tibora Lalinského už rast cien energií o 50 percent môže výrazne ovplyvniť zisky.

„Pri náraste nákladov o 50 percent by sa až približne 40 percent podnikov mohlo dostať do straty. Pri energeticky náročných podnikoch by už znamenal nárast podielu stratových podnikov na takmer 90 percent,“ uviedol.

Teda by v strate skončilo 9 z 10-tich firiem. Dlhodobo stratová výroba nie je udržateľná. Slovenským magnezitovým závodom sa faktúry zvýšili viac než desaťnásobne. Roman Gažúr z predstavenstva spoločnosti pripúšťa, že môže dôjsť aj k prepúšťaniu.

„Plyn stál 20 euro za megawatthodinu a teraz bude okolo 200 pri veľkej spotrebe. To sú milióny navyše. Čo sa dá prenášame do cien, ale už sa dostávame na hranicu akceptovateľnosti. Keď zákazníci raz povedia, že to nekúpia, bojíme sa, čo bude ďalej,“ povedal.

Aj závod v Jelšave čaká na pomoc od vlády

Závod v Jelšave, vzdialenej 50 kilometrov od Rimavskej Soboty, dnes zamestnáva viac než 800 ľudí a čaká na pomoc od vlády. Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka je schéma špecificky pre podniky už pripravená.

„Je to kompenzácia do dvoch miliónov zaslaná na protimonopolný úrad. Tento týždeň to odchádza Európskej komisii na schválenie. Očakávame, že do týždňa, maximálne do dvoch, príde schéma a budeme ju vedieť použiť tak, ako ju dnes používajú napríklad v Nemecku. Otázkou stále zostáva, kde na to zobrať peniaze,“ vysvetlil.

Nájsť ich bude musieť ministerstvo financií. No aj Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícii a regionálneho rozvoja, dostala za úlohu zistiť, či by sa nedala využiť časť nevyčerpaných eurofondov. Slovensku totiž ostáva minúť do konca budúceho roka sedem miliárd eur. Pomoc budú potrebovať aj Ipeľské tehelne, ktoré rátajú prvé straty.

Riaditeľ Martin Dovaľ sa obáva, že sa budú nabaľovať. „Odráža sa to aj v hospodárskych výsledkoch. Kladieme si aj takú otázku, či ho v zime ešte bude dostatok. Môžu byť vyhlásené regulačné stupne,“ ozrejmil.

Pred pár rokmi tak museli odstaviť výrobu. Na Slovensku je viac než sto energeticky náročných podnikov, ktoré v minulosti dostávali kompenzácie na cenu elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál