Na hlavný obsah

Predpisovanie liekov proti covidu sprevádzajú nezrovnalosti

Minister vraví jedno, usmernenie druhé.

Predpisovanie liekov proti covidu sprevádzajú nezrovnalosti
Liek proti covidu Paxlovid. Foto: TASR/AP

Liečba antivirotikami je predmetom sporov. Spoločnosť všeobecných lekárov kritizuje, že na to, aby mohli covidovým pacientom lieky predpisovať, musia ich najskôr poslať na test do mobilného odberového miesta (MOM). Imobilní pacienti sa k liekom nemusia vôbec dostať.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) po tlaku lekárov uvoľnilo pravidlá predpisovania antivirotík Paxlovid a Lagevrio. Určené sú pre rizikových pacientov nad 60 rokov alebo pre chronicky chorých, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia.

Po novom ich môžu dostať už aj po pozitívnom antigénovom teste. Ten musí urobiť mobilné odberové miesto. Časť lekárov s tým súhlasí. „Ak navštívi MOM, dokážeme ho v systéme nájsť ako pozitívneho. Nie je problém vystaviť e-recept,“ hovorí predseda Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková to tak ružovo nevidí. Poukazuje napríklad na osamelých seniorov, ktorí sa k lieku na liečbu covidu nemusia včas alebo vôbec dostať.

„Jedinou testovacou autoritou je MOM, čiže žiadny lekár, žiadna sestra. Pacienti, ktorých by aj ošetrujúci lekár otestoval v ambulancii a boli by pozitívni, tak by nemohli dostať ani doklad, ani liek. Museli by cestovať. A pokiaľ sú imobilní, tak potom je ohrozený ich život, pretože do MOM sa nemajú ako dostať,“ myslí si Palušková.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) tvrdil, že všeobecní lekári nemusia pacientov posielať na testy do MOM. „Lekári, ktorí majú záujem o to, aby mohli otestovať ľudí, to môžu urobiť tak či tak vo svojej ambulancii. Pokiaľ dostanú výsledok, liek môžu predpísať,“ povedal.

„Takéto vyjadrenie je jednoznačne v rozpore s odborným usmernením MZ. Ak by lekár otestoval pacienta bez MOM a predpísal by liek, ktorý je majetkom štátu, tak by pri kontrole musel zaplatiť cenu lieku, ktorá je vyše 700 eur,“ zdôrazňuje Palušková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko