Na hlavný obsah

Premiér bude s prezidentkou hovoriť o menách nových ministrov

A to v piatok podvečer.

Premiér bude s prezidentkou hovoriť o menách nových ministrov
Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) bude s prezidentkou Zuzanou Čaputovou hovoriť o menách nových ministrov, ktorí nahradia tých z SaS, v piatok (9. 9.) podvečer. To či nových ministrov vymenuje do začiatku schôdze Národnej rady (NR) SR, je na nej. Novinárom to povedal piatok na Rybnom námestí.

Mená nominantov stále nekonkretizoval. Verejnosti ich predstaví až po tom, ako sa na nich s Čaputovou dohodnú. Predseda vlády pripomenul, že pokým hlava štátu neprijme demisiu ministrov za SaS a nepoverí alebo nevymenuje nových členov vlády. Dovtedy odchádzajúci ministri pracujú na svojich ministerstvách.

Premiér sa neobáva, že by odchod SaS z vlády a koalície paralyzoval parlament. Sleduje vyjadrenia predsedov parlamentných strán a všetci si podľa neho uvedomujú vážnosť situácie z hľadiska energetickej krízy.

Vláda pripravuje návrhy zákonov na jej riešenie, ktoré pôjdu do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní. „Je tam deklarovaná široká podpora. Tak by to malo byť, že lídri odložia politické tričká a sústredíme sa na pomoc ľuďom,“ poznamenal.

Tvrdí, že v parlamente sú alebo budú zákony, ktorým líder SaS Richard Sulík deklaroval podporu v prvom čítaní.

Predseda vlády zároveň neočakáva, že bude opozícia hlasovať za zákony vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády (PVV). Prekvapí ho však, ak za ne nezahlasuje strana SaS, ktorá z koalície síce odišla, ale s návrhmi zákonov v PVV súhlasila.

Ak prezidentka od premiéra nedostane návrhy mien ministrov, rozhodne sa sama

Ak na začiatku budúceho týždňa nedostane prezidentka SR Zuzana Čaputová od premiéra informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty, rozhodne sa sama, koho z členov vlády riadením týchto rezortov poverí.

Hlava štátu to vyhlásila v piatok v Bratislave s tým, že takéto provizórium neprospieva nikomu. „Žijeme náročnú dobu a je potrebné, aby tieto rezorty fungovali,“ vyhlásila.

Hlava štátu tiež avizovala, že budúci týždeň sa vyjadrí k referendovej iniciatíve Smeru-SD. Petičný výbor jej už odovzdal potrebné podpisy. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Prezidentka už skôr avizovala, že s otázkou o bezodkladnej demisii vlády by sa obrátila na Ústavný súd SR.

Mená nových ministrov, ktorí nahradia tých z SaS, by mohli podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) ostávajúce strany koalície dohodnúť už v piatok. Uviedol tiež, že zatiaľ je zrejme zhoda na ministrovi hospodárstva SR. Meno však nekonkretizoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko