Na hlavný obsah

Prezidentka hovorila s budúcimi ministrami, vymenuje ich v utorok

Stále chýba meno budúceho ministra školstva.

Prezidentka Zuzana Čaputová príjme demisiu ministrov za SaS a nových členov vlády vymenuje v utorok (13. 9.) predpoludním. Trojica nových ministrov už bola v Prezidentskom paláci. Stále chýba meno budúceho ministra školstva. Premiér Eduard Heger (OĽANO) navrhuje, že rezort dočasne povedie on sám.

Expert na energetiku Karel Hirman, kariérny diplomat Rastislav Káčer a predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas. Všetci traja dostali od Zuzany Čaputovej pozvánku na stretnutie. V tomto poradí sa v Prezidentskom paláci postupne aj vystriedali.

Rozhovory sa odohrali medzi štyrmi očami a bez kamier. Pri novinároch sa nepristavili Rastislav Káčer, ani Viliam Karas.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práve meno predsedu advokátskej komory vyvolalo spomedzi nominácii najväčšie prekvapenie. Obavy spája aktuálna ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) najmä s osudom novely Trestného poriadku a súdnej reformy.

Pri predsedovi advokátskej komory jej chýba nadhľad, keďže obe spomenuté zmeny komora pod jeho vedením kritizovala. „Osobitne teraz je pri presadzovaní reformy dôležité, aby prišiel človek ktorý ma chuť dotiahnuť veci do konca,“ uviedla Kolíková.

Azda najhorúcejšie kreslo čaká v čase energetickej krízy nástupcu Richarda Sulíka (SaS) – nového ministra hospodárstva. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) hovoril v tejto súvislosti dokonca o samovražednej misii.

Chopiť sa jej rozhodol Karel Hirman. Sám priznáva, že aj keby mal v úrade už len kúriť a svietiť, bude to výzva. „Nie som samovrah ani kamikadze, ale mám rešpekt predtým všetkým čo nás čaká. Mám predstavu o tom, čo nás čaká a som na to pripravený,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko