Na hlavný obsah

Prezidentka odpustila trest mužovi, ktorého odsúdili za marihuanu

Milosť udelila aj matke šiestich detí.

Prezidentka odpustila trest mužovi, ktorého odsúdili za marihuanu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (30. 9.) odpustila zvyšok trestu Robovi Džunkovi (28), ktorého odsúdili na päť rokov väzenia za kúpu a prechovávanie marihuany. Odsedel si viac ako tri a pol roka. Podmienkou milosti je, že do konca pôvodného trestu sa nesmie dopustiť úmyselnej trestnej činnosti.

V žiadosti o milosť sa uvádza, že odsúdený marihuanu nepredával. Zaobstaral si ju v malom množstve len pre vlastnú potrebu. Práve aj túto skutočnosť, že s návykovou látkou neobchodoval, zohľadnila prezidentka pri odpustení trestu.

Prezidentka sa zároveň vyslovila za primerané postihy za drogovú trestnú činnosť, pričom však vždy treba rozlišovať medzi dílermi a konzumentmi.

Trest odpustila aj 35-ročnej žene, ktorú odsúdili na podmienečný trest odňatia slobody v dĺžke jedného roka so skúšobnou dobou dva roky za spáchanie krádeže v hodnote 28 eur. Súd jej počas skúšobnej doby však nariadil výkon trestu, keďže jej deti nenavštevovali riadne školu a mali vymeškané neospravedlnené hodiny.

Pre udelenie milosti sa prezidentka rozhodla v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o šesť maloletých detí, z ktorých dve sú v útlom veku a potrebujú dojčenie.

„V prípade, ak by nastúpila na výkon trestu, otec detí, ktorý pracuje a rodinu zabezpečuje finančne, by sa len ťažko vedel postarať o štyri najmenšie deti v predškolskom veku, pričom jedno z detí je zdravotne znevýhodnené a vyžaduje si zvýšenú starostlivosť,“ uviedla prezidentka.

Prezidentka zohľadnila ťažkú sociálnu situáciu rodiny. Deti omilostenej si, navyše, riadne plnia povinnú školskú dochádzku a došlo aj k zlepšeniu rodičovskej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko