Na hlavný obsah

Prezidentka prijala demisie odchádzajúcich ministrov SaS a vymenovala nových

Uznala, že demisie ministrov sa jej neprijímali ľahko.

Prezidentka prijala demisie odchádzajúcich ministrov SaS a vymenovala nových
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (13 9.) oficiálne prijala demisie ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ministra školstva Branislava Gröhlinga (všetci SaS) a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS).

Odídených ministrov nahradili Karel Hirman na ministerstve hospodárstva, Viliam Karas na ministerstve spravodlivosti, Rastislav Káčer na ministerstve zahraničných vecí a dočasne premiér Eduard Heger (OĽANO) na ministerstve školstva.

Prezidentka uznáva, že do funkcie nových ministrov Heger navrhol odborníkov, avšak menej oceňuje fakt, že medzi vymenovanými ministrami chýba minister školstva. „Poverila som vás jeho vedením s požiadavkou, aby ste mi meno jeho ministra alebo ministerky oznámili čo najskôr,“ vysvetlila.

Čaputová tiež uviedla, že demisie ministrov sa jej neprijímali ľahko. Priznala, že ich práca sa nedá hodnotiť komplexne, keďže končia v „polčase“ a mnoho začatých vecí sa ešte len bude implementovať.

Na jednej strane si myslí, že hľadať kompromis v politike treba až do poslednej chvíle. Ale zodpovednosťou a právom každého politika je pomenovať aj moment, keď už dohoda nie je možná. „Vy ste tento moment pomenovali a rozhodli sa z vlády odisť. A ja toto vaše rozhodnutie rešpektujem,“ dodala.  

Pripomína, že za ministrami zostáva veľa urobenej práce, avšak na realizáciu ich rozhodnutí a reforiem sa budú musieť spoľahnúť na svojich nástupcov. „Rovnako, ako sa oni musia spoľahnúť, že aj vy podporíte ich návrhy, ktoré pomôžu udržiavať spoločenský zmier a odvrátiť prepad životnej úrovne našich spoluobčanov,“ ozrejmila.

Heger predstavil ministrov

Po oficiálnom vymenovaní prezidentkou nových ministrov predstavil aj predseda vlády. Na úvod poďakoval odchádzajúcim ministrom SaS za spoluprácu najmä pri „nevyhnutných a náročných reformách“.

Nových ministrov nazval „silnými a čerstvými posilami“. Ich kľúčovou úlohou bude napĺňanie reforiem, na ktorých pracovali ich predchodcovia. Podľa Hegera noví ministri nebudú potrebovať čas na oboznámenie sa s agendou ministerstiev, pretože sú to „odborníci v daných rezortoch“.

Odchádzajúci ministri strany SaS a ich nástupníci na oficiálnom menovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
Odchádzajúci ministri strany SaS a ich nástupníci na oficiálnom menovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Foto: TASR

Post ministra školstva, ktorý dočasne zastane premiér, by mal byť obsadený v najbližších dňoch. „Školstvo je pre túto vládu druhou najväčšou prioritou. Preto vyberieme toho najlepšieho z kandidátov,“ dodal.

Nový minister zahraničných vecí Rastislav Káčer je podľa Hegera „demokrat, ako sa patrí“. Bol kľúčovým vyjednávačom pri vstupe Slovenska do NATO a tiež vyzdvihol jeho angažovanosť pri bezpečnostnej konferencii GLOBSEC.

Karel Hirman nahradí na poste ministra hospodárstva Sulíka. Heger vyzdvihol jeho predchádzajúcu činnosť v riadiacich orgánoch energetických spoločností. Aj to, že sa podieľal na riešení plynovej krízy v roku 2009.

Dlhoročná advokátska práca podľa Hegera pomôže Viliamovi Karasovi s riadením rezortu spravodlivosti. Ten sa zameriava najmä na obchodné, občianske a európske právo.

Fotogaléria z menovania nových ministrov:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko