Na hlavný obsah

Prezidentka ratifikovala vstup Fínska a Švédska do NATO

Podľa nej krajiny posilnia spoločnú odolnosť Aliancie.

fínska a švédska vlajka
Ilustračná snímka – fínska a švédska vlajka.Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (28. 9.) ratifikovala prístupové protokoly Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

„Obe škandinávske krajiny svojím vstupom a obrannými schopnosťami i kapacitami Alianciu ešte viac posilnia a zvýšia našu spoločnú odolnosť. Teším sa z našich nových spojencov,“ povedala prezidentka.

Zdôraznila, že obe krajiny boli dlhodobo známe svojou neutralitou, no o vstup do NATO požiadali po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu z dôvodu obáv o vlastnú bezpečnosť.

Parlament v utorok (27. 9.) schválil vstup severských krajín veľkou väčšinou. Za vstup Fínska hlasovalo 126 zo 143 prítomných poslancov a za vstup Švédska 124 zo 144 poslancov.

Slovenská vláda deklarovala plnú podporu členstvu Fínska a Švédska v Aliancii. Ako skonštatovala v predloženom materiáli, krajiny sú najbližšími partnermi NATO, ktorí zdieľajú naše princípy, ako aj hodnoty a záväzky vyplývajúce z členstva v Aliancii.

Zo všetkých členských štátov vstup Fínska a Švédska neratifikovali už iba Maďarsko a Turecko. K ich pristúpeniu do NATO je potrebný súhlas všetkých členov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko