Na hlavný obsah

Pri paragrafe 363 bude mať koalícia šancu na reparát

Na programe schôdze je ešte návrh opozičnej SaS.

Pri paragrafe 363 bude mať koalícia šancu na reparát
Na snímke poslanci Národnej rady SR v rokovacej miestnosti počas schôdze parlamentu. Foto: TASR

Mimoriadna právomoc generálneho prokurátora, tzv. paragraf 363 sa upravovať nebude. OĽANO, ktoré navrhovalo sprísniť jeho používanie, prekvapivo nenašlo podporu.

V parlamente bola proti nielen opozícia, ale aj hnutie Sme rodina. Poslanci, ktorí pripravili reformu paragrafu 363, nad tým krútia neveriacky hlavami.

Podľa nich mal Boris Kollár (Sme rodina) sľúbiť, že prejde minimálne cez úvodné hlasovanie, keďže OĽANO podporilo jeho návrh na reformu ústavy a skrátenie volebného obdobia. Sme rodina však tvrdí, že koaličná dohoda znela inak.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Paragraf 363, ktorý generálny prokurátor využíva opakovane, sa stal tŕňom v oku viacerých politikov. Maroš Žilinka vďaka nemu zrušil obvinenia v nejednej medializovanej kauze.

Pri menách ako Vladimír Pčolinský (Sme rodina), Jaroslav Haščák či Zoroslav Kollár vyčítal polícii a prokurátorom, že nedokázali vznesené obvinenia podložiť relevantnými dôkazmi a konali tak protiprávne.

Keďže mnohí koaliční politici to odmietali, OĽANO prišlo s reformou. Generálny prokurátor mal paragraf 363 používať len obmedzene a v najzávažnejších prípadoch.

Dohoda znela údajne inak

Parlament však návrh zastavil hneď na začiatku. Proti sa postavila nielen opozícia, ale aj koaličná Sme rodina. Lukáš Kyselica (OĽANO) tvrdí, že si to nevie vysvetliť, keďže dohoda znela podľa neho inak.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár to odmieta. Dohoda podľa neho spočívala v tom, že jeho strana nebude v rámci koalície vetovať reformu 363 a OĽANO zase nezablokuje ústavné zmeny v súvislosti s možnosťou vyhlásiť predčasné voľby.

„Dohodli sme sa, že si návrhy nebudeme navzájom vetovať. My sme predložili svoj návrh a OĽANO zas svoj,“ uviedol Kollár.

Návrh neprešiel o jeden hlas

No kým reforma ústavy úvodným hlasovaním prešla, 363 nie. „Chýbal jeden hlas, bohužiaľ. Mohlo to prejsť,“ dodal šéf SaS Richard Sulík.

Jazýčkom na váhach sa stal Igor Hus (OĽANO), ktorý za zmeny paragrafu 363 nehlasoval, čo oznámil strane dopredu.

Opozícia, ktorá bola proti zmenám tvrdí, že keďže je vládna koalícia v menšine, čakajú ju opakovane takéto problémy. „Svedomie si musí spytovať vládna koalícia, prečo nepodporila návrh vlastného poslanca,“ povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Časť koalície, ktorá žiada zmeny paragrafu 363, bude mať šancu na reparát. V programe aktuálnej schôdze je ešte jeden návrh – od opozičnej SaS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál