Na hlavný obsah

Pri protestoch v Iráne zomrelo už najmenej 76 ľudí

Tvrdí to mimovládna organizácia Iran Human Rights.

Pri protestoch v Iráne zomrelo už najmenej 76 ľudí
Na ilustračnej snímke protest v Teheráne v súvislosti s úmrtím mladej ženy. Foto: TASR/AP

Pri protestoch, ktoré v Iráne pokračujú už viac ako týždeň v súvislosti so smrťou mladej ženy v policajnej väzbe, zomrelo najmenej 76 ľudí, uviedla v pondelok (26. 9.) mimovládna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v Osle. Medzi mŕtvymi je šesť žien a štyri deti. Iránske štátne médiá naposledy cez víkend hovorili o 41 mŕtvych.

„Podľa informácií, ktoré organizácia IHR zozbierala, pri demonštráciách zabili najmenej 76 ľudí v 14 iránskych provinciách,“ píše sa vo vyhlásení IHR, z ktorého citovala agentúra AFP. Mimovládna organizácia podľa svojich slov získala „videozáznamy a úmrtné listy, ktoré potvrdzujú, že bezpečnostné zložky na demonštrantov strieľali ostrými nábojmi“.

Protesty sa v uplynulých dňoch konali vo viac ako 40 mestách vrátane Teheránu. Ženy na nich okrem iného pálili hidžáby, ktorými si majú podľa pravidiel islamskej republiky pokrývať hlavy.

Práve pre porušenie pravidiel pre nosenie pokrývky hlavy teheránska morálna polícia pred takmer dvoma týždňami zatkla Mahsu Amíníovú, ktorá však vo väzbe upadla do kómy a zomrela. Mala 22 rokov a podľa rodiny bola predtým zdravá.

Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa správ kolujúcich na sociálnych sieťach ju policajti bili obuškom a zranili, keď sa udrela hlavou o policajné auto. V kóme bola tri dni.

Iránske úrady obviňujú z rozdúchavania nepokojov kurdské povstalecké skupiny. V súvislosti s tým podnikli iránske revolučné gardy už dvakrát v posledných dňoch delostrelecké útoky na základne protiiránskych ozbrojených skupín v kurdskej oblasti na severe Iraku.

Baerbocková žiada sankcie proti Iránu

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala zavedenie nových sankcií zo strany EÚ voči Iránu. A to v reakcii na zásah iránskeho režimu voči účastníkom protest.  Nemecko si takisto predvolalo iránskeho veľvyslanca. Informuje o tom agentúra DPA.

„V rámci EÚ budeme musieť rýchlo rokovať o ďalších následkoch, medzi ktoré pre mňa patria aj sankcie proti zodpovedným,“ povedala Baerbocková pre DPA. Pokus o potlačenie nenásilných protestov použitím ešte smrtiacejšieho násilia by podľa jej vyjadrení nemal zostať bez odozvy.

Baerbocková práva žien označila za „meradlo“ stavu spoločnosti. „Ak ženy v krajine nie sú v bezpečí, nikto nie je v bezpečí,“ dodala.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí už skôr v pondelok oznámil, že rezort diplomacie si predvolal iránskeho veľvyslanca v Nemecku.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas víkendu oznámil, že EÚ v reakcii na stupňujúce sa napätie v Iráne použije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii.

„Rozsiahle a neprimerané použitie sily proti nenásilným protestujúcim je pre EÚ a jej členské krajiny neospravedlniteľné a neprijateľné,“ uviedol Borrell v nedeľu (25. 9.) vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke EÚ.

Irán kritiku zo strany EÚ za zásahy voči protestom odmietol, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet