Na hlavný obsah

Primátori a starostovia protestovali pred úradom vlády

Viaceré zmeny, ktoré vláda prijala, zaťažili ich rozpočty, energie to môžu ešte výrazne zhoršiť.

Na riešenie cien energií, či už európske, alebo slovenské, zúfalo čakajú samosprávy. Primátori a starostovia protestovali pred úradom vlády, aby zdôraznili vážnosť situácie. Viaceré zmeny, ktoré vláda prijala, zaťažili ich rozpočty. Energie môžu tento stav ešte výrazne zhoršiť.

Nezáleží na tom, či ide o malú obec alebo mesto, či na západe, strede alebo východe Slovenska. V problémoch sú všetky. Desiatky starostiek, starostov, primátoriek a primátorov vyslali vláde jasný odkaz.

„Sme na pokraji zrútenia, na pokraji existencie, a jednoducho, ak sa neprijmú opatrenia, riešenia, na úrovni štátu také, ktoré pomôžu samosprávam, tak to bude veľmi zlý dopad na celý chod Slovenska. Stále hovorím, my sme tu zástupcovia našich obyvateľov, čiže na obyvateľov miesta obcí,“ uviedol Radoslav Vazan (nezávislý), primátor mesta Krupina.

„Žijeme v totálnej neistote. A samospráva je predsa jeden z pilierov štátu. Chceme byť zodpovední a my aj zodpovední sme. Na druhej strane necítime tú potrebu zo strany vládnych činiteľov,“ povedala Zuzana Valocká (Doma dobre), starostka obce Žabokreky.

Starostovia hovoria, že chcú vláde podať pomocnú ruku a poslať svoje návrhy riešení.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prišli pred úrad vlády priamo zo snemu Združenia miest a obcí (ZMOS), na ktorom premiér Eduard Heger (OĽANO) načrtol možné riešenie. A to, že si energie na ďalšie obdobie nebudú mestá a obce obstarávať samostatne, ale nákup zastreší štát.

„Samozrejme ak sa to globálne bude obstarávať vo väčšom množstve by to malo byť lacnejšie. A samozrejme, že to budeme využívať, ak to bude funkčné,“ Branislav Tréger, prezident ZMOS.

Samosprávy sa však obávajú, že to bude trvať príliš dlho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko