Na hlavný obsah

Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia

Vyplácať sa budú najdlhšie do 28. februára 2023.

Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia
Na snímke Ukrajinci na slovenských hraniciach. Foto: RTVS

Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia. Vyplácať sa budú najdlhšie do 28. februára budúceho roka. Vyplýva to z novely nariadenia o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý schválila vláda.

„Nariadenie zvyšuje sumu poskytovaného príspevku z 8 eur na 10 eur za dospelú osobu a zo 4 eur na 5 eur za osobu mladšiu ako 15 rokov, čo predstavuje zvýšenie o 25 %“. Informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Rezort chce takto motivovať poskytovateľov tohto typu ubytovania a kompenzovať zvyšujúce sa náklady. „Tento model poskytovania ubytovania odídencom je výhodnejší z hľadiska nákladov štátu, pomáha slovenským domácnostiam a súčasne je optimálny aj pre integráciu odídencov, čo je naším hlavným cieľom,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

Nariadenie taktiež určuje aj maximálnu výšku príspevku, ktorú je možné vyplatiť za poskytovanie ubytovania v nehnuteľnosti slúžiacej na bývanie podľa počtu miestností.

V prípade jednej obytnej miestnosti bude maximálna výška 710 eur. Za dve izby bude vyplatených najviac 1 080 eur. Za tri miestnosti vyplatí štát maximálne 1 430 eur a za štyri a viac izieb 1 790 eur. Nariadene nadobudne účinnosť 1. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko