Na hlavný obsah

Psy napádajú poštárov stále častejšie

Od januára pošta zaznamenala 79 útokov psov.

Psy napádajú poštárov stále častejšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pri práci v teréne stále častejšie čelia útokom alebo ich ohrozujú psy. Slovenská pošta (SP) eviduje ročne desiatky prípadov, keď napadli poštárov. Aj preto svojich doručovateľov školí.

Poštová doručovateľka skončila vlani po útoku dvoch psov s ťažkými zraneniami v nemocnici. Poštárku napadli na ulici, kde sa im podarilo dostať pravdepodobne cez nedostatočne zabezpečenú bránu. Podobné prípady sa množia.

„Od začiatku januára do konca augusta Slovenská pošta zaznamenala 79 útokov psov. Aj to je motiváciou, prečo sme našim kolegom umožnili absolvovať školenie, kde sa bližšie oboznamujú s reakciami psa,“ hovorí vedúca odboru komunikácie SP Jana Lukáčová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je to nebezpečná situácia a ťažko sa na ňu dá aj reagovať. Najrýchlejším prostriedkom, ktorý máme so sebou, je hlas. Hlasný zvuk je sám o sebe pre psa veľmi nepríjemný. Osobne by som do otvoreného konfliktu so psom nikdy nešiel,“ tvrdí kynológ Jozef Olearčin.

Podľa poštárov by pomohlo, keby majitelia psov mali na rodinných domoch takéto označenie upozorňujúce na jeho prítomnosť. Ak pes napadne poštára, jeho majiteľ má povinnosť nahlásiť svoje osobné údaje poškodenému a o incidente informovať aj obec.

„Slovenská pošta uhrádza všetky náklady, ktoré sa spájajú s pracovným úrazom a následne ich potom vymáha od majiteľa psa,“ doplnila Lukáčová.

Poškodený doručovateľ môže od majiteľa psa žiadať, aby uhradil výdavky na liečbu či bolestné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko