Na hlavný obsah

Putin eskaluje situáciu na Ukrajine, reagujú slovenskí predstavitelia

Premiér Heger odsúdil pseudoreferendá na okupovaných územiach.

Putin eskaluje situáciu na Ukrajine, reagujú slovenskí predstavitelia
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin svojím stredajším (21. 9.) rozhodnutím o čiastočnej mobilizácii situáciu na Ukrajine eskaluje. Miesto toho, aby sa po pol roku vojská sťahovali naspäť, prichádza pravý opak. Napísal to Úrad vlády SR na sociálnej sieti.

„Tento postup je porušením medzinárodného práva aj ukrajinskej ústavy a cynickým krokom práve na Medzinárodný deň mieru,“ uviedol úrad. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 21. september za Medzinárodný deň mieru.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zasa ostro odsúdil pripravované „pseudoreferendá“ o pripojení sa Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky k Rusku, ktoré sa majú konať medzi 23. a 27. septembrom.

„Ide o nelegálnu anexiu, ktorú nemôžeme akceptovať. Opäť zdôrazňujeme našu podporu pre teritoriálnu celistvosť a suverenitu Ukrajiny,“ napísal na sociálnej sieti twitter.

Naď: Putinovo konanie je úbohé

Ministerstvo obrany na facebooku napísalo, že výsledky referend v okupovaných oblastiach využije Rusko ako „maskirovku“ pre legalizáciu anexie a zmenu ruských hraníc, aby následne mohlo brániť nové „ruské“ územie „všetkou dostupnou silou“.

Rezort uvádza, že po pripojení sporných území k Rusku, bude ukrajinskú ofenzívu podporovanú Západom brať ako útok na Rusko, čím si vytvára priestor na vydieranie západných krajín jadrovým útokom.

„Nejde o prevratný vývoj. Podobný scenár už Putin avizoval v prejave 25. februára. Jeho vyhrážky už vtedy boli prípravou pre ústupovú cestu, na ktorej po šiestich mesiacoch vojny fakticky je. Teraz došlo k jej politickému potvrdeniu,“ dodáva rezort.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) označil Putinovo konanie za úbohé. „Tým, že začne povolávať synov ruských matiek, sa dostane do veľmi ťažkej politickej situácie a predpokladám, že to skončí zvrhnutím V. Putina ako prezidenta Ruskej federácie,“ uviedol.

Vyhlásil, že Slovensko bude aj naďalej pomáhať Ukrajine diplomaticky, ekonomicky, politicky a vojensky v maximálnej možnej miere. „Putinove kroky potvrdzujú, že stráca nervy aj možnosti. Verím, že si to začnú ešte viac uvedomovať bežní ľudia v Ruskej federácii a urobia kroky k tomu, aby mu zabránili nejakým spôsobom ďalej ubližovať Rusku ako takému a jeho obyvateľom,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko