Na hlavný obsah

Putin udelil Edwardovi Snowdenovi ruské občianstvo

V USA ho obvinili zo špionáže.

Putin udelil Edwardovi Snowdenovi ruské občianstvo
Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edward Snowden. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (26. 9.) podpísal dekrét, ktorým udelil ruské občianstvo bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi. Informoval o tom denník The Guardian. Snowden zatiaľ túto správu verejne nekomentoval.

Snowden (39) utiekol zo Spojených štátov a dostal azyl v Rusku po tom, ako v roku 2013 zverejnil tajné súbory, ktoré odhalili rozsiahle domáce a medzinárodné sledovacie operácie pod taktovkou americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), v ktorej pracoval ako dodávateľ.

Americké úrady už roky chcú, aby sa Snowden vrátil do USA a čelil trestnému procesu v súvislosti s obvineniami zo špionáže. Hrozí mu vyše 20 rokov väzenia.

Predvlani mu ruské úrady dali povolenie na pobyt na neobmedzený čas. Snowden vtedy vyhlásil, že plánuje zažiadať o ruské občianstvo a zároveň si chce ponechať to americké.

Niektorí Rusi sa na správy o Snowdenovom ruskom občianstve so žartom pýtali, či ho povolajú na vojenskú službu, píše Reuters. Putin minulý týždeň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, aby podporil slabnúcu inváziu na Ukrajine. „Bude Snowden odvedený?“ napísala na telegramovom kanáli ruská propagandistka a šéfredaktorka štátneho spravodajského kanála RT Margarita Simonjanová.

„Neslúžil v ruskej armáde, preto podľa našich súčasných zákonov nespadá do kategórie občanov, ktorú teraz povolávajú,“ povedal agentúre RIA Novosti Snowdenov advokát Anatolij Kučerena. Ruským agentúram tiež oznámil, že Snowdenova žena Lindsay Millsová, ktorá v roku 2020 porodila syna, tiež zažiada o ruské občianstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet