Na hlavný obsah

Putin zrejme obchádza vyššie armádne velenie, tvrdia analytici

Môžu tomu nasvedčovať byrokratické zlyhania ruskej čiastočnej mobilizácie.

Putin zrejme obchádza vyššie armádne velenie, tvrdia analytici
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Byrokratické zlyhania ruskej čiastočnej mobilizácie môžu nasvedčovať tomu, že ruský prezident Vladimir Putin opäť obchádza vyššie velenie ruskej armády. Vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Inštitút vo svojej správe tiež píše, že ukrajinské sily takmer dokončili obkľúčenie ruského zoskupenia brániaceho okupované mesto Lyman na východe Ukrajiny.

Obrana Lymanu sa môže zrútiť už v piatok (30. 9.) večer či v sobotu (1. 10.), čo vrhne tieň na vyhlásenie anexie štyroch ukrajinských regiónov Ruskom, upozornil analytik Rob Lee z Foreign Policy Research Institute. Pád Lymanu by mohol viesť k ďalšiemu prieniku ukrajinských vojsk do hĺbky Donbasu.

Nasadenie mobilizovaných mužov v ohniskách bojov napríklad na charkovskom alebo chersonskom fronte môže podľa ISW znamenať, že Putin spolupracuje priamo s veliteľmi v teréne, ktorí pravdepodobne volajú po posilách.

Tým sa porušuje štandardná prax, keď novopovolaní do zbrane absolvujú pred vyslaním na front prípravu.

Na vysielanie niektorých novomobilizovaných na miesta intenzívnych bojov upozornilo vo štvrtok (29. 9.) velenie ukrajinskej armády. Z polostrova Krym napríklad podľa generálneho štábu ukrajinskej armády odišlo do Chersonskej oblasti 2 000 mobilizovaných.

Prioritné povolanie Krymských Tatárov

Vojenskí komisári na Kryme pritom podľa správy štábu dostali inštrukcie, aby prioritne povolali do zbrane príslušníkov menšiny Krymských Tatárov.

Ďalšie jednotky čerstvo mobilizovaných a neskúsených vojakov bez predchádzajúcej prípravy podľa rovnakej správy vyslali do Doneckej oblasti.

ISW podotkol, že už skôr zaznamenal početné prípady, keď Putin pri rozhodovaní o postupe ruskej invázie obišiel vyššie velenie. Deje sa tak zrejme preto, že šéf Kremľa nedôveruje ruskému ministerstvu obrany.

Odporujúce si vyjadrenia kremeľských predstaviteľov a ruského ministerstva o mobilizácii môžu byť tiež dokladom, že Putin ako vrchný veliteľ ozbrojených síl vydal protichodné rozkazy.

Zhoršujúce sa zdravotnícke zabezpečenie

Ruským inváznym jednotkám na Ukrajine chýba podľa odhadov britských vojenských expertov na bojisku obväzový materiál i ďalšie zdravotnícke produkty. Vyplýva to z piatkovej, najnovšej analýzy vojny na Ukrajine, ktorú ministerstvo obrany v Londýne denne zverejňuje na základe poznatkov britských tajných služieb. Informovala o tom agentúra DPA.

Záložníkom, na ktorých sa vzťahuje nedávno vyhlásená čiastočná mobilizácia, tak bol vydaný pokyn, aby si so sebou priniesli vlastné lekárničky s tým, že „menštruačné pomôcky by boli lacným riešením“.

„Nedostatok dôvery v postačujúcu zdravotnícku starostlivosť takmer určite prispieva ku klesajúcej morálke a chýbajúcej vôli zúčastniť sa na ofenzívnych akciách,“ uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva.

Britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe upozornilo na dosahy zhoršujúceho sa zdravotníckeho zabezpečenia ruských jednotiek na morálku ruských vojakov a ochotu mnohých jednotiek viesť útočné operácie.

Pravdepodobné zlé znalosti prvej pomoci

Znalosti základov prvej pomoci sú pravdepodobne zlé. Ruskí vojaci, ktorí dostali moderné tlakové obväzy, si ich neupevňujú za pomoci suchých zipsov. Ale pomocou sťahovacích pásikov, a to pravdepodobne preto, že obväzov je málo a môžu im ich ukradnúť.

Ale toto upevnenie sťažuje či znemožňuje rýchle použitie obväzu v situácii, keď vojak na bojisku silno krváca. Neistota ruských vojakov, či sa dočkajú dostatočnej zdravotníckej pomoci, takmer určite podľa Londýna znižuje bojovú morálku a vedie k neochote mnohých jednotiek útočiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet