Na hlavný obsah

Rada EÚ schválila úplné pozastavenie vízovej dohody s Ruskom

Uplatňovať sa bude od 12. septembra.

Rada EÚ schválila úplné pozastavenie vízovej dohody s Ruskom
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Členské štáty Európskej únie schválili v piatok (9. 9.) úplné pozastavenie platnosti dohody o zjednodušenom udeľovaní víz medzi EÚ a Ruskom. Rozhodnutie ruským občanom sťaží a zdraží cestovanie do Únie.

Uplatňovať sa bude od pondelka 12. septembra. Informuje o tom oznámenie českého predsedníctva v Rade EÚ.

Piatkové rozhodnutie Rady EÚ je oficiálnym potvrdením politickej dohody členských štátov, po ktorom sa na ruských občanov budú vzťahovať všeobecné pravidlá vízového kódexu.

Bude to pre nich znamenať zvýšenie poplatku za žiadosť o vízum z 35 na 80 eur, potrebu predkladať ďalšie doklady, predĺženie lehoty na spracovanie žiadosti a prísnejšie pravidlá vydávania víz pre viac vstupov do EÚ.

Úplné pozastavenie sa bude týkať všetkých cestujúcich, ktorí prichádzajú do EÚ na krátkodobý pobyt. Európska komisia chce dodatočným usmernením zaistiť, aby rozhodnutie nemalo negatívny vplyv napríklad na novinárov, disidentov a predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Rusko vo štvrtok (8. 9.) avizovalo odvetné opatrenia, zdôraznilo však, že sa nechce uzavierať pred obyvateľmi EÚ, pripomenula agentúra Reuters.

Brusel vyzýva štáty EÚ, aby prehodnotili víza pre ruských občanov

Dátum: 09.09.2022 20:59 Autor: GON Priorita: Kategória: Politické udalosti – pol

Brusel vyzýva štáty EÚ, aby prehodnotili víza pre ruských občano

Európska komisia (EK) vyzvala v piatok členské štáty EÚ, aby prehodnotili podmienky, za akých vydávajú víza ruským cestujúcim, a vylúčili žiadateľov predstavujúcich hrozbu pre bezpečnosť. Informuje o tom agentúra AFP.

„Nemali by sme byť naivní, cieľom (ruského prezidenta Vladimira) Putina je zničiť EÚ. Chcel by na nás zaútočiť tam, kde sme najslabší,“ varovala komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Na tlačovej konferencii vo fínskej obci Nuijamaa neďaleko hranice Fínska s Ruskom upozornila, že aj civilisti by mohli v EÚ pôsobiť ako špióni, sabotéri alebo provokatéri. Tvrdila tiež, že niektorí ruskí cestujúci sa snažili obťažovať a ponižovať ukrajinských utečencov, ktorým v EÚ udelili štatút ochrany.

„Nemôžeme vylúčiť, že ľudia prichádzajú so zámerom provokovať, snažiť sa vyvolať určité sociálne nepokoje alebo vyprovokovať násilie, výtržnosti,“ citovala Johanssonovú AFP.

Johanssonová doplnila, že nové pravidlá naďalej umožnia vstupovať do EÚ ruským disidentom, novinárom a občanom s humanitárnymi potrebami. Žiadosti o jednoduché turistické a obchodné víza by však podľa nej mali byť „prehodnotené“.

Víza na vstup do schengenského priestoru má aktuálne takmer milión ruských občanov. Johanssonová uviedla, že členské štáty Únie by mali prehodnotiť aj ich cestovné dokumenty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet